Cikkek:A jázmin rizs helyes főzési technikája
A jázmin rizs helyes főzési technikája
A Thaiföldről származó illatos jázmin rizs egyre népszerűbb köret kis hazánkban is. Általában ázsiai ételekhez szokták köretként főzni, de magyaros ízvilágú ételek mellé is gyakran készítik. A reformkonyha szerelmeseinek nagy kedvence, viszont kicsit másképpen kell főzni, mint a basmati vagy a hosszú szemű rizst.
Ebben a cikkünkben adunk néhány tippet, mire érdemes figyelni, hogy a végeredmény tökéletes legyen, a rizsszemek ne tapadjanak össze és pontosan olyan legyen, mint azokon az ínycsiklandó ételfotókon a közösségi médiában. A jázmin rizs vásárlás ma már végtelenül egyszerű, mert például a Bulkshop webáruházba ellátogatva néhány kattintással meg is rendelhetjük.
Hogyan főzzük a jázmint rizst?
A főzést megelőzően semmiképpen se mossuk át, mert akkor főzés közben a rizsszemek összetapadnak és ragacsosak lesznek. Akkor csináltuk jól, ha végül ízletes, enyhén illatos, kissé sárgás színű rizsszemeket kapunk. A nevét is éppen ezért kapta ez a rizsfajta, mert kifőzött állapotában enyhén virágos illatú.
A legfontosabb, hogy megfelelő arányban adagoljuk a rizst és a vizet. Ha túl sok vizet teszünk a főzőedénybe, a rizsszemek nagyon szétfőnek, túl kevés víz esetén pedig nagyon kemények maradnak. A jázmin rizs csomagolásán rendszerint 1:1,5 arányt javasolnak, amelyben 1 a rizs, 1,5 pedig a víz aránya.
Amennyiben kissé pergősre szeretnénk főzni, úgy ez az arány tökéletes. Ha viszont a puhább rizsszemeket szeretjük, érdemes az arányt 1: 1,75-re növelni. Kísérletezhetünk más arányokkal is, de a minimumot, az 1:1,5 arányt vegyük kiindulási alapnak, ennél kisebb aránnyal nem fogunk tudni boldogulni.
A rizsfőzés menete
Első lépésként a főzőedényben forraljuk fel a vizet. Kizárólag forrásban lévő vízbe borítsuk bele a rizsszemeket, ugyanis ha ezt korábban tesszük meg, akkor azok összetapadnak a magas keményítőtartalmuk miatt.
Főzés közben adagoljuk hozzá a kívánt mennyiségű sót. Ha nem tudjuk, mennyi szükséges bele, akkor a hagyományos hosszú szemű rizs főzésének folyamatából induljunk ki és ahhoz mérten sózzuk a jázmin rizst is. Utólag még tudunk hozzá sót adni, ha feltétlenül szükséges.
Fontos, hogy ne nagy lángon forraljuk, vegyük alacsony fokozatra a tűzhelyet. A főzés körülbelül negyedóra, ennyi idő alatt a rizsszemek felszívják a vizet. Ezután azonban még nem fogyasztható, várjunk további 10-15 percet és ezalatt hagyjuk fedő alatt megpuhulni a rizst, így lesz igazán ízletes.
Plusz tipp: ha ezek után még túlságosan keménynek érezzük a rizsszemeket, akkor néhány kanálnyi vizet adagolhatunk hozzá és párolhatjuk további 10-15 percet a megfelelő állag eléréséig. Tálalás előtt kicsit rázzuk fel vagy egy fakanállal, esetleg villával lazítsuk fel, így kevésbé tapadnak össze a szemek.
Hol vásároljunk?
Ha kiváló minőségben készült alapanyagokat és fűszereket keresünk, érdemes ellátogatni a Bulkshop webáruház oldalára. Fűszereket, növényi ételkülönlegességeket és számos natúr, környezetbarát háztartási kiegészítőt találhatunk náluk kedvező árakon.