Befőzni tartósítószer nélkül
Hogyan kell Befőzni tartósítószer nélkül?
Sokan csak vágynak rá, sokan meg is csinálják. Előbbiek a boltok polcairól, utóbbiak a kamrából rakják a befőttet az étkezőasztalra. A befőzés sok helyen igazi családi esemény, mivel sok háziasszony célja, hogy a megtermelt gyümölcsöt tegye el télire. Mi is erre bíztatunk mindenkit, és főleg arra, hogy próbáljuk meg tartósítószerek nélkül befőzni!
Lépések
- Alapszabály: a befőttes üvegeknek és a fedelüknek is tökéletesen tisztáknak kell lenniük!
- Nem szükséges tartósítószert adni a gyümölcsökhöz, a tisztaság, a cukor és a befőzési eljárás gondoskodik róla, hogy sokáig élvezhessük az üvegbe zárt nyarat.
- A tartósításra alkalmas, kiválogatott terméseket 15-30 percig tiszta, hideg vízben áztatjuk, kivéve az epret, málnát és szedret.
- A kiválasztott gyümölcsöt felforraljuk, majd még forrón a tiszta üvegekbe töltjük.
- Az üvegeket megtöltve, lezárva, fordítsuk fejjel lefelé kb. 5 percre, mivel így vákuum keletkezik, és biztosabb lesz a tartósság.
- Párnák és takarók közé helyezve 1-2 napig meleg helyen hagyjuk állni a megtöltött üvegeket.
Tippek
- Az üvegek tisztítását a következőképpen végezzük el: forró, mosószeres vízben mossuk el, majd öblítsük le tiszta vízben, végül csírátlanítsuk (állítsuk forró vízben egy-két percre).
- A tartósítószer nélküli befőttek a felbontás után hűtőben is csak 7-10 napig állnak el, így inkább kisebb üvegekbe rakjuk el télire a gyümölcsöket!
- Minden üveget címkézzünk fel: mit és mikor tettünk el.
Amire szükséged lehet
- befőttes üvegek
- cukor
- gyümölcsök, zöldségek
- konyharuhák
- takarók
Figyelmeztetések
- Nem szabad törölgetni az üvegeket, csak egy tiszta konyharuhára borítsuk le őket, és hagyjuk lecsepegni.
- Pár napig tartsuk szemmel a befőttet, nehogy kifolyjon a tetőnél!
- Felbontás után ügyeljünk arra, hogy a tartósítószer mentességnek köszönhetően hamar megromlik a befőttünk!
Kapcsolódó források, hivatkozások
- saját tapasztalat
- Tartósítószer nélküli befőtt
- Befőzés természetesen