Ananászból halloween-i lámpást faragni
Hogyan kell ananászból halloween-i lámpást faragni?
Halloween idején az egyik leggyakoribb dekorációs elem a töklámpás. Magyarországon könnyebb tököt beszerezni, mint ananászt, de ha különleges lámpásra vágysz, mindenképpen próbáld ki ananászból is. Azon túl, hogy elkészítése kreatív és szórakoztató program, ha halloween-i bulit szervezel, akkor a tökéletes alapanyag is meglesz a koktélokhoz és gyümölcssalátához.
Lépések
- Készítsd elő az eszközöket: tálca, deszka, éles kés, esetleg véső, kanál, törlőkendő.
- Készítsd elő az ananászt az arc megfaragásához:
- Vágd le a kalapját.
- Vágd ki a torzsáját is, majd kapard ki a belsejéből az ananászhúst egy tálba. Ha van ananászszeletelőd, akkor azt használva, de ha nincs, akkor mindezt késsel, vésővel és kanállal tudod megoldani. Ez a nehezebb része a faragásnak, ezután már könnyebb dolgod lesz.
- Jöjjön az ananászlámpás elkészítése:
- A kivájt ananász belsejéről töröld le a nedvességet.
- Tervezd meg a mintát: vedd számításba a szúrós részeket, majd fel is rajzolhatod a héjra filccel a mintát. Rajtad múlik, hogy mókás vagy ijesztő arcot készítesz neki, ugyanakkor nem csak arcot, de egyéb dekoratív mintát is kifaraghatsz belőle.
- Egy éles kis késsel óvatosan faragd ki a megrajzolt mintát.
- Helyezz bele egy mécsest, majd tedd rá a kalapját. Fokozhatod az élményt, ha illatos mécsest választasz.
- A kész lámpást ezen kívül dekorálhatod még virággal, illetve egyéb kellékkel.
Tippek
- Inspirációhoz nézz interneten különböző ananászlámpásokat. Többféle mintával is el lehet készíteni, valamint a kész lámpást feldíszíteni virágokkal, egyéb kellékekkel. Például Hawaii-on nagy hagyománya van az ananászlámpásoknak.
- Használd fel az ananászhúst koktélba, gyümölcssalátába vagy simán turmixba.
- Létezik speciális célszerszám, ananászszeletelő, mellyel, sokkal egyszerűbb kivenni a héjából a gyümölcsöt. Ha van rá módod, kés és véső helyett ezzel dolgozz.
Amire szükséged lehet
- ananász
- tálca, deszka, éles kés, esetleg véső, kanál, törlőkendő
- ananászszeletelő
Figyelmeztetések
- A gyümölcs héján lévő szúrós, kiálló részekre ügyelj a faragás során.
- Az ananászlámpás szavatossága sokkal rövidebb ideig tart, mint a töké. Viszont így a húsa mellett a héja is hasznosítható.