A mikróban krumplit sütni
Hogyan kell a mikróban krumplit sütni?
Egyik családi anekdotánk arról szól, hogy édesapámnak kellett krumplit főznie, aki az egyszerűség kedvéért ehhez a mikrót választotta. De az egyszerűen nem akart elkészülni, majd amikor hosszú percek után végül felszolgálta, akkor hóemberkrumpliként mutatta be a még mindig hideg burgonyát... Emiatt szerettem volna megírni ezt a cikket, hogy elkerüljétek a hasonló blamázst. Az előzetes kutatások alapján többféle receptet is találtam (a cikk végén megtaláljátok őket), de itt most csak egyet mutatok be.
Lépések
- Ahogy minden recept kezdődik: Végy 20 dkg egyforma méretű burgonyát
- A krumplikat megpucoljuk, majd egy villával megszurkáljuk. Ez azért fontos, hogy a krumpli közepe is megfőjön.
- Az előkészített krumplit mikróba tesszük. (Van olyan recept, mely szerint a krumplit nedvszívó papírba kell csomagolni, de ez most nem szükséges.)
- Így 1000 Watt mellett, 4 perc alatt puhára fő a krumpli. Persze más teljesítményű mikróban tovább tarthat. Az elkészült főtt burgonyát már így is fogyaszthatjuk, de további lehetőségek is vannak:
- Az elkészült krumplit félbe vágjuk és a belsejét bevagdossuk.
- Ezután ízlés szerint fűszerezhetjük: sóval, borssal, fűszerpaprikával.
- A tetejére sajtot és vajat teszünk, majd alufóliával bélelt sütőlemezre rakva grillező funkción megpirítjuk kb. 20 perc alatt.
- Az elkészült ropogós ételt tálalhatjuk.
Amire szükséged lehet
- 20 dkg burgonya
- Só, bors, fűszerpaprika
- Vaj
- Kb. 3 dkg reszelt sajt (ideális esetben parmezán)
Tippek
- A krumplit a mikrózás során néha érdemes megforgatni, hogy egyenletesebben puhuljon/melegedjen.
- Olvassátok el a többi receptet is, hogy a nektek legjobban tetszőt készítsétek el.
Figyelmeztetések
- Sütésre alkalmatlan a mikrohullám, csak főzni lehet benne!
- A mikrohullámú sütők élettani hatásairól készített kutatások alapvetően negatív hatásokról számolnak be.