Őszi lattét készíteni
Hogyan kell őszi lattét készíteni?
Az ősz beköszöntével a konyhák legmeghatározóbb íze a sütőtök, a gesztenye és a csipkebogyó. Aki szereti ezeket az ételeket és egyben nagy kávéfogyasztó, annak tökéletes kombinációt alkotnak az említett ízvilág pohárba öntött változatai. Próbálj ki néhányat az őszköszöntő kávékülönlegességek receptjei közül.
Lépések
- Sütőtökös latte:
- Egy lábosba tedd fel a tejet melegedni (adagonként kb. 2-3 dl-t). Mikor már jó forró, kanalazz bele pár falatnyi sült sütőtököt. Ha több adag lattét készítesz, akkor a tej mennyiségétől függően több sütőtököt tegyél bele. Mivel a tök krémes állagú, ezért kevergetés közben hamar fel fog olvadni a tejben.
- Ízesítsd: fűszerek közül ízlés szerinti mennyiségben tegyél bele szerecsendiót, fahéjat, szegfűszeget, kardamomot.
- Édesítsd cukorral vagy természetes édesítőszerekkel. Jól keverd el a meleg tejben.
- Szűrd le a tejet egy pohárba. Így a szűrőben fennakad a tök rostja, viszont az ízét átveszi a tej és nem kell turmixolnod.
- Öntsd fel latténként 1-1 adag eszpresszóval vagy kanalazz bele instant kávéport.
- Gesztenyés latte:
- Egy adag elkészítéséhez egy kevés mascarponét keverj el pár kanál áttört gesztenyemasszával, majd tedd bele a gázon melegedő 2-3 dl tejbe. Olvadásig kevergesd.
- Ízesítsd: ha cukrozatlan gesztenyemasszával készíted, akkor természetes édesítővel szórd meg.
- Öntsd fel eszpresszóval vagy tegyél bele instant kávéport.
- Csipkebogyós latte:
- Szükséged lesz hozzá egy kis csipkebogyólekvárra, a folyósabb fajtából. Ebből kanalazz egy keveset a meleg tejbe, keverd össze, míg a lekvár szépen fel nem olvad.
- Keverd össze eszpresszóval vagy instant kávéporral.
- Ha szükséges, még édesítsd.
- Tejszínhab:
- A latték tetejéről nem hiányozhat a tejszínhab. Ha nem a bolti változatot választod, akkor habtejszínből készítsd el otthon, majd púpozd az italok tetejére, és szórd meg egy kis kakaóporral vagy fahéjjal.
Tippek
- Egyes áruházakban kapható az ún. „pumpkin spice” fűszerkeverék, ami amerikai módra kifejezetten sütőtökös ízt ad az ételeknek, italoknak.
- Tejhabosítóval még fokozhatod az élményt.
- Díszítésként babapiskótát vagy egész fahéjat használj.
- A teljes őszi összkép eléréséhez tálald tálcán az italokat, amire tegyél pár színes levelet, gesztenyét, illetve tobozokat.
- Bármelyik latte feldobható még egy kis olvasztott csokival.
Amire szükséged lehet
- adagonként 3 dl zsíros tehén tej, tejhabosító
- fűszerek: szerecsendió, fahéj, szegfűszeg, kardamom
- sütőtök
- ízesítetlen gesztenyemassza
- csipkebogyólekvár
- mascarpone
- eszpresszó vagy instant kávé
- habtejszín
- cukor vagy természetes édesítő (stevia, xilit, méz, eritrit)
Figyelmeztetések
- A tej nagyon hamar le tud égni, ezért folyamatos kevergetés mellett, alacsony lángon készítsd a lattékat.
- Ha instant kávét használsz, akkor koncentráltabban lehet jelen a sütőtök, a gesztenye vagy éppen a csipkebogyó íze, ugyanis amíg az eszpresszó felhígítja az ízesített tejet, addig a kávéport maga az ízesített tej oldja fel. Viszont víz vagy még egy kis tej hozzáadásával tudsz lágyítani az ízeken ha szükséges.
- Sziruppal is lehet ízesíteni a kávékat, de egészségesebb, illetve háziasabb jellegű, ha természetes hozzávalókat használsz.