Feldarabolni a csirkét
A lap korábbi változatát látod, amilyen Kiscsillag (vitalap | szerkesztései) 2013. augusztus 20., 13:29-kor történt szerkesztése után volt. (→Kapcsolódó videók)
Hogyan kell feldarabolni a csirkét?
Ha megtanulod, hogyan kell feldarabolni a csirkét, az segít abban is, hogy olcsóbban főzz, mivel az egész csirke kilója általában jóval olcsóbb. Fájl:Image.jpg
Lépések
Előkészítés
Mielőtt a darabolásnak nekikezdenél, előbb mosd meg alaposan a csirkét, és távolítsd el a belsőségeket.
- Hideg folyóvíz alatt öblítsd le a csirkét. Ne felejtsd el belül se kimosni.
- Helyezd a csirkét a mellével felfelé egy vágódeszkára. Használj olyan vágódeszkát, melyet kimondottan a nyers húsok feldarabolására jelöltél ki.
- Vedd ki a belsőségeket a hasüregből. Tedd ezeket félre későbbi felhasználásra.
- Vágd le azt a zsírmirigyeket a csirkéről, mert e résznek nem túl jó az íze.
A lábak és a combok eltávolítása
Vágd át a comb-, majd a térdízületeket, hogy leválaszthasd a lábakat a csirke testéről.
- Vágd át a bőrt a csirkén ott, ahol a láb a testhez csatlakozik.
- Ha megtaláltad a combízületet, mely által a comb a testhez csatlakozik, a nem domináns kezeddel fogd le a csirke testét, míg a domináns kezeddel csavard ki a lábát (fel és kifelé).
- Vágd le a lábat és a combot egy nagy darabként úgy, hogy átvágod a csípőízületet.
- Az egyik kezeddel markold meg a csirke felsőcombját, míg a másikkal az alsót. Az alsócombot nyomd lefelé addig, míg a térd ki nem ugrik.
- Vágd át a térdízületet, hogy az alsó- és a felsőcombot szétválaszd.
A szárnyak eltávolítása
Keresd meg azt az ízületet, mely a szárnyakat a mellel köti össze, majd vágd át, hogy leválaszd a szárnyakat.
- Fordítsd meg a csirkét, hogy a háta legyen felül.
- Keresd meg az ízületet, melynél a szárny és a mell csatlakozik egymáshoz, és vágd át.
A hát eltávolítása
A csirke farhátból kiváló leves készíthető.
- Helyezd a kést a csirke belsejébe.
- A késsel vágd szét a csirke hasát addig, ahol a nyak volt.
- Vágd át a vékony területet a vállízületeknél.
- A gerinccel párhuzamosan válaszd le a bordákat.
- Vágd át a vállízületet és a bordákat a csirke másik oldalán is.
- Hajlítsd hátra a farhátat a melltől, majd vágd át a vállakat. Ezzel szétválasztod a farhátat a mellektől.
A mellek szétválasztása
A szegycsont szétvágásával kettévághatjuk a melleket.
Tippek
- Mindig éles kést használj.
Amire szükséged lehet
- Vágódeszka
- Éles kés
Figyelmeztetések
- Mielőtt másra is használnád újból a kést és a vágódeszkát, alaposan mosd el őket, mert a nyers csirke szalmonellát hordozhat.