Csokoládét kóstolni
A lap korábbi változatát látod, amilyen Kiscsillag (vitalap | szerkesztései) 2013. augusztus 3., 10:07-kor történt szerkesztése után volt. (→Hogyan kell csokoládét kóstolni?)
Szerkesztés Hogyan kell csokoládét kóstolni?
A vörösborban több ezer vegyület található, ezek adják jellegzetes ízét, illatát, zamatát. Gondolnátok, hogy a jó minőségű, csokoládéban még több? Az alábbiakban megmutatjuk, hogyan lehet ezt jobban kiélvezni.
Szerkesztés Lépések
- Keress egy nyugodt helyet, ahol nincs zaj és nincsenek szagok. Így jobban tudsz majd koncentrálni.
- Tisztítsd meg a szádat a korábbi étkezésből maradt ízektől. Igyál vizet, öblögesd át vele a szádat. Egyél egy szerelt almát vagy egy darabka kenyeret, ha szükséges. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a csokoládé komplex ízét érezhesd.
- A csokoládédarabnak nem szabad túl kicsinek lennie, különben nem tudsz teljesen megismerkedni az aromájával, nem fogod észlelni minden árnyalatát, amíg elolvad a szádban. Az ízek fokozatosan alakulnak ki. Egy 10 grammos adag a minimum ebben az esetben.
- A csokoládé legyen szobahőmérsékletű, mielőtt kóstolnád. A hideg mérsékli az ízeket. Néhányan még azt is javasolják, hogy kicsit dörzsölgesd meg az ujjaiddal, hogy még jobban kicsalogasd az aromákat.
- Nézd meg a csokoládét. Először is fedezd fel a csomagolást. A minőségi csokoládénak a csomagolásának is minőséginek kell lennie. A csokoládén nem lehetnek elszíneződések, mint például fehér foltok. Nézzük meg a színét, a formáját, a temperálás minőségét. Látszik, hogy a készítéskor valóban nagyon óvatosan jártak el? Sugárzó fénye van? A csokoládé barna színe sokféle árnyalatú lehet, mint például rózsaszín, lila, vörös vagy narancsos. Mit látsz?
- Törj ketté egy csokoládékockát. Egy szép pattanást kell hallanunk, és egy finom átmenetet a tört részeknél.
- Szagold meg a csokoládét, különösen ott, ahol eltörted. Az illat egy fontos komponense az íznek. Így érezheted a különféle aromákat, ráadásul felkészíted a nyelvedet az ízlelésre.
- Helyezd a nyelvedre, és engedd, hogy átvegye a tested hőmérsékletét, és olvadni kezdjen. Csupán annyira rágd meg, hogy a kisebb részek elkezdjenek könnyebben olvadni. Most kóstolsz, nem pedig eszel. Ez a lépés nagyon fontos, mert lehetővé teszi, hogy a kakaóvaj egyenletesen eloszoljon a szájban, így elnémítva az esetleges fanyarságot, keserűséget.
- Vizsgáld meg az ízt, az állagot. Ahogy a csokoládé olvad, koncentrálj az ízekre, melyek beborítják a nyelvedet. Az olvadás még több összetevőt szabadít fel. Hunyd be a szemed, élvezd a pillanatot. Az állag lehet az egyik legnyilvánvalóbb jele a minőségnek. A gyenge minőségű csokoládé szemcsés, szinte cementszerű.
- Értékeld! Hogyan alakult az íze? Milyen volt: keserű, nehéz, könnyű? A textúrája sima vagy szemcsés? Volt ebben bármi változás az ízlelés során? Milyen nyomot hagyott a szádban, miután lenyelted? Van esetleg valami kellemetlen utóíze. (A fémes vagy kellemetlen íz annak lehet a jele, hogy állott vagy gyenge minőségű volt a csokoládé.)
Szerkesztés Tippek
- A magas minőségű csokoládé mértékkel fogyasztva segít fenntartani szívünk egészségét és az alacsonyabb koleszterinszintet.
Szerkesztés Amire szükséged lehet
- jó minőségű csokoládé
- pohár víz
Szerkesztés Figyelmeztetések
- Kerüld az olcsó, cukrozott csokoládékat.