Indiai kenyeret (naan) készíteni
A lap korábbi változatát látod, amilyen Kiscsillag (vitalap | szerkesztései) 2013. július 10., 19:39-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell indiai kenyeret (naan) készíteni? == right A naan igazán ízletes, és az indiai ételekhez ez a kenyér dukál. Otthon …”)
Szerkesztés Hogyan kell indiai kenyeret (naan) készíteni?
A naan igazán ízletes, és az indiai ételekhez ez a kenyér dukál. Otthon is könnyen elkészítheted, mert persze ez is frissen az igazi, és házilag a legfinomabb.
Szerkesztés Lépések
- Szerezd be a hozzávalókat:
- 2 evőkanál meleg víz
- 1 teáskanál kristálycukor
- 1 tojás
- 2 teáskanál szárított élesztő
- 6 cl (negyed bögre) meleg tej
- 6 cl (negyed bögre) szobahőmérsékletű natúr joghurt
- 1 teáskanálnyi vaj
- 2 evőkanál olívaolaj
- 3 bögre (390 g) fehérítetlen liszt
- 1 teáskanál só
- ½ teáskanál sütőpor
- ½ teáskanál mák vagy fekete hagymamag (katicavirág)
- A meleg vizet öntsd egy kisebb tálba, add hozzá a cukrot és az élesztőt, és addig kevergesd, míg elolvad a cukor. Tedd félre 5-10 percre.
- Keverd bele a meleg tejet, a tojást, a joghurtot és az olvasztott vajat. Egy nagyobb tálban keverj össze lisztet, sót, sütőport a magokkal, majd öntsd hozzá a tejes, élesztős keveréket. Kézzel kezdd el összekeverni. Ha szükséges, adj hozzá még némi lisztet vagy vizet, és addig gyúrd, míg elválik a tál falától.
- Gyúrd kb. 8 percig, amíg elég sima és nyúlós nem lesz. Majd tedd egy enyhén olajozott tálba, fedd le nyirkos ruhával, és rakd meleg helyre kelni kb. 4 órára.
- Melegítsd elő a sütőt 260 fokosra, és tedd a tepsit (vagy pizzasütő lapot) az alsó harmadára. Szintén melegítsd elő a grillsütőt.
- Vedd ki a tésztát, és egy kis ideig gyúrd át. Oszd el hatfelé, és alakíts ki belőlük kis labdákat. Tedd egy olajozott tányérra, és fedd le olajozott fóliával. Hagyd 10-15 percig pihenni. Egy sodródeszkán nyújtsd ki a labdákat 25 cm hosszúra és 12 cm szélesre. Tedd a tepsire (vagy pizzasütő lapra).
- 260 fokon 4-5 percig süsd, míg egyes részei kissé megpuffadnak, és kissé megbarnulnak.
- Vedd ki, és egy kis időre tedd a grillsütőre, hogy faszénszerű körök keletkezzenek rajta.
- Amíg a többit is elkészíted, csavard bele konyharuhába.
Szerkesztés Tippek
- A naannak alig több mint fél centiméter vastagnak kell lennie.
- Mielőtt a sütőbe tennéd, szórd meg frissen aprított korianderlevelekkel és szezámmaggal. Kissé nyomd bele. Így még finomabb lesz.
Szerkesztés Amire szükséged lehet
- a fenti hozzávalók
- sütő
- tepsi vagy pizzasütő lap
- konyharuha
- tálak
- grillsütő
- sodrófa, gyúródeszka
Szerkesztés Figyelmeztetések
- Ha túlságosan lelapítjuk, akkor kemény lesz.