Kókuszdiót feltörni
A lap korábbi változatát látod, amilyen JViki (vitalap | szerkesztései) 2011. május 19., 15:14-kor történt szerkesztése után volt.
Hogyan kell kókuszdiót feltörni?
Szép látvány egy egész kókuszdió, de mégiscsak a fehér húsa miatt szeretjük… Ehhez pedig nehéz hozzáférni, hacsak nem ismered a kókuszdió-felbontás trükkjét.
Lépések
- A kókuszdió egyik végén három sötétebb színű mélyedés található. Keresd meg ezeket, és fordítsd úgy, hogy felül legyen a két, egymáshoz közelebb eső lyuk! A mélyedések így egy kezdetleges arcot formáznak – a felsők a szemek, az alsó a száj. (Ez azért fontos, mert a „száj” a kókuszdió leggyengébb pontja.)
- Fúrd ki az alsó lyukat egy csavarhúzóval, egy éles ollóval vagy késsel, dugóhúzóval vagy egy nagyobb szeggel.
- A kókuszdiót tartsd egy nagyobb tál fölé, és folyasd ki a kókuszvizet.
- A fenti lépéseket akár ki is hagyhatod, ha nincs szükséged a kókuszvízre. Ezután a kókuszdió felbontására többféle módszer létezik:
Egyetlen mozdulattal
- Ha megtaláltad a kókusz végén a három mélyedésből álló „arcot”, fogd meg egy kézzel, közvetlenül a „szemek” felett.
- Határozott, erős mozdulattal üsd a kókuszdió „állát”, a harmadik mélyedést egy kemény, éles felülethez, például egy betonlap egy tégla (vagy egzotikus túlélőtúrán egy szikla) éléhez.
- Ha ez kényelmetlennek tűnik, a kókuszdiót szorítsd le, majd egy kalapáccsal mérj egyetlen, erős csapást erre a pontra.
- Ha elég ügyes és erős vagy, a kókuszdió az első ütésre kettéhasad.
Mértani pontossággal
- A kókuszdió könnyebben széthasad egy körív mentén – ez lehet a szemek között futó „egyenlítő”, vagy egy erre merőleges körív. Először döntsd el, és esetleg jelöld be, hol szeretnéd kettéhasítani a kókuszdiót.
- Egy nagyobb, nehezebb kés tompa felével, esetleg húsklopfoló bárddal mérj csapásokat a kókuszdióra a kijelölt vonal mentén. Határozott, közepesen erős ütésekkel dolgozz, mint amikor ököllel a tenyeredbe ütsz.
- Fordíts egy kicsit a kókuszdión, majd a vonal mentén, de kicsit távolabb csapj le újra.
- Ezt ismételd meg, amíg legalább egyszer körbe nem érsz (de lehet, hogy két fordulatra is szükség lesz).
- A kókuszdió az egyik ütés után a korábbiaktól eltérő, reccsenő hangot hallat, ami jelzi, hogy kezd szétrepedni.
- A repedéstől kiindulva még egyszer haladj körbe a kijelölt vonal mentén, ütéseket mérve a fokozatosan széthasadó kókuszdióra.
- Kis gyakorlás után szép, pontos vágási felületet tudsz ilyen módon készíteni.
A modern technika segítségével
- A sok elektromos szerszámmal rendelkező ezermesterek a kókusz tetején lévő mélyedést elektromos fúróval is kilyukaszthatják.
- Ezután a felbontás legegyszerűbb módja, ha flexszel, körfűrésszel vagy szalagfűrésszel vágjuk el a kókusz kemény héját.
Ha máshogy nem megy
- Csavard a kókuszt törölközőbe vagy tedd egy erősebb nejlonzacskóba.
- A beburkolt kókuszdiót kalapáccsal verd szét, vagy a törölköző, zacskó végét fogva vágd a valamilyen kemény, ütésálló felülethez (betonlap, járda stb.).
Tippek
- Mire figyeljünk kókuszdió vásárlásakor?
- A vásárolás előtt érdemes megrázni a kókuszdiót. Ha nem halljuk benne a kókuszvíz lötyögésének hangját, vagy még éretlen (és tele van vízzel), vagy már kiszáradt a belseje, ami csökkenti az élvezeti értékét. Az a jó kókuszdió, amiben még van egy kevés víz, de nem túl sok. (A kókusztejet a fehér húsból nyerik áztatással és préseléssel.)
- Emellett ellenőrizzük a tetején a három bemélyedést – ha ezek penészesek, semmiképp se vásároljuk meg.
- A kókuszvíz gyorsabban folyik ki, ha nem csak egy lyukat fúrsz ki, hanem kettőt (esetleg levegőt is fújhatsz az egyikbe, amíg a másikon kicsorog a víz).
- Miután feltörted a kókuszdiót, a fehér húst többféleképpen elválaszthatod a kemény héjtól:
- Ha kisebb darabokra törted, a legegyszerűbb egy éles késsel levágni, lekaparni a fehér húst.
- Tedd a kókuszt sütőbe, és 180 fokon 15-20 percig süsd, így könnyebben kijön a fehér hús.
- A kemény héjtól úgy is könnyebben szabadulsz, ha a kókuszt egy fél órára a mélyhűtőbe teszed.
- A kemény héj alatt, a fehér hús felületén egy puha, barna réteg is található a kókuszdióban. Ez ehető, de ha meg akarsz tőle szabadulni, zöldséghámozóval vagy egy éles késsel könnyen megtisztíthatod tőle a fehér húst.
- Az érett kókusz szobahőmérsékleten akár három hétig is tárolható.
Figyelmeztetések
- Óvatosan bánj a késsel, húsklopfoló bárddal, kalapáccsal! Mindig vigyázz, nehogy az ujjadat vagy egyéb testrészedet találd el a kókuszdió helyett!
- Ha fúrót, flexet, kör- vagy szalagfűrészt használsz, tartsd be a kezelésükre vonatkozó biztonsági előírásokat!
- Mindig szorítsd le alaposan vagy fogd meg jól a kókuszdiót, nehogy kicsússzon a kezedből!
- Amikor a kókuszdió felreped, a kis rés néha gyorsan összezáródik, még mielőtt teljesen széthasadna. Ügyelj arra, hogy ne nyúlj bele!
- Ha nem vagy teljesen biztos a kés, kalapács vagy az elektromos szerszámok használatában, inkább kérj meg mást a kókuszdió feltörésére!
Amire szükséged lehet
- A kókusz tetején található mélyedés kilyukasztásához csavarhúzó, olló, dugóhúzó vagy szeg
- Egy tál a kókuszvíz felfogásához
- Kemény, ütésálló felület (pl. betonlap, szikla)
- Nagy, nehéz kés vagy húsklopfoló bárd
- Kalapács
- Törölköző, erős nejlonzacskó
- Esetleg elektromos fúró, flex, szalag- vagy körfűrész