Kávét főzni french presst használva
A lap korábbi változatát látod, amilyen Kiscsillag (vitalap | szerkesztései) 2013. június 9., 13:04-kor történt szerkesztése után volt. (→Hogyan kell kávét főzni french presset használva?)
Hogyan kell kávét főzni french presset használva?
A french press, vagyis dugattyús kávéfőző a hagyományos eszpresszónál hígabb, ugyanakkor aromákban igen gazdag kávé főzésére alkalmas. Nagy előnye, hogy akár kempingezni, nyaralni is magunkkal vihetjük, ha szeretnénk ilyenkor is jó kávét inni.
Lépések
- Öntsünk kevés forró vizet a french pressbe, hogy előmelegedjék az üveg.
- Forraljunk fel annyi vizet, amennyi kávét szeretnénk kapni. Miután felforrt, várjunk egy kicsit, hogy 90-95 fokosra hűljön vissza.
- Tegyük bele a dugattyús kávéfőzőbe az őrölt kávét. 1-1,5 dl vízhez egy púpozott evőkanálnyit használjunk, persze attól függően, mennyire szeretjük erősen inni a kávét.
- Öntsük a forró vizet a kávéra!
- Tegyük a szűrőt az edény tetejére, így a meleg lassabban távozik.
- Egy perc múlva keverjük meg, majd tegyük vissza a szűrőt újabb 1-1,5 percre.
- Fogjuk le a fedelet, és a másik kezünkkel lassan nyomjuk lefelé a szűrőt úgy, hogy az az edény aljára nyomja a zaccot.
- Töltsük ki a kávét.
Tippek
- Használjunk frissen, otthon őrölt kávét.
- A szemcse olyan durva legyen, hogy ne férjen át a szűrőn.
Amire szükséged lehet
- french press
- kávé
- víz
- vízforraló vagy tűzhely a víz melegítéséhez
- fa vagy műanyag kanál
Figyelmeztetések
- A kávéfőzéshez használt vizet víztisztítóban szűrjük át, így finomabb lesz a kávé.
- Használat után a french presst szedjük szét, és jó alaposan, mosogatószeres vízzel mossuk el, öblítsük le, majd töröljük szárazra.
- A keveréshez műanyag vagy fa kanalat használjunk, így nem sértjük meg a főző üvegét.