Halat pucolni
A lap korábbi változatát látod, amilyen Kiscsillag (vitalap | szerkesztései) 2013. június 9., 12:10-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell halat pucolni? == right A hal nagyon egészséges és finom, egyetlen hátránya, hogy bizony meg kell pucolni. Ez azért nem olyan…”)
Szerkesztés Hogyan kell halat pucolni?
A hal nagyon egészséges és finom, egyetlen hátránya, hogy bizony meg kell pucolni. Ez azért nem olyan rémes dolog, csak olvasd el a cikket, hogyan kell.
Szerkesztés Lépések
- Győződjünk meg róla, hogy a hal friss! A friss hal szeme élénk, csillogó, kopoltyúja élénkvörös és tiszta. Ha nem, akkor a halat tilos felhasználni!
- Ha még élő halat használunk, kábítsuk el a fejére mért erős ütéssel.
- Ha a halat pikkelyek borítják, azokat távolítsuk el! Ehhez fektessük asztalra vagy munkapultra, és bal kezünkkel fogjuk meg a farkát.
- Egy éles, hegyes késsel az összefüggő réteget alkotó pikkelyek és a bőr közé szúrjunk, és egészen a fejéig fejtsük le a pikkelyeket.
- A pikkelyeket pikkelykaparóval vagy kés élével is lekapargathatjuk a faroktól a fej felé haladva.
- Gyakran az is jól működik, hogy ha a faroknál az ujjaink hegyeivel a pikkelyek alá nyúlunk, és így előre toljuk a pikkelyeket, nagyon szépen lejönnek.
- Töröljük szárazra!
- Éles és hegyes késsel a végbéltől a fejéig vágjuk fel a halat ügyelve arra, hogy csak a húst vágjuk át.
- Emeljük ki a hal belsőségeit! A hal tejét vagy ikráját tegyük félre, tisztítsuk meg, és töröljük óvatosan szárazra.
- Távolítsuk el a fejet! A halgerinc vékony szeletével együtt vágjuk le, majd tisztítsuk meg. Kés hegyével emeljük ki a szemeket, vágjuk ki a kopoltyúlemezeket és a keserűfogat. Mossuk meg, töröljük szárazra. Ha a halat sütjük, és a fejét nem távolítanánk el, akkor is szedjük ki a szemét, a kopoltyúlemezeket és a keserűfogat.
Szerkesztés Tippek
- A visszamaradó halcsontokból, halfejekből halalaplé készíthető.
Szerkesztés Amire szükséged lehet
- éles, hegyes kés
- pikkelykaparó
- hűtőszekrény
Szerkesztés Figyelmeztetések
- Ha a halnál véletlenül szétvágjuk az epét, az elszínezi a halat és élvezhetetlenné teszi a belsőségeket és a halhúst.
- Felhasználásig a halat és a belsőségeket hűtőben tároljuk.
Szerkesztés Kapcsolódó források, hivatkozások
- [Pető Gyula: Ételkészítési ismeretek, Műszaki Kiadó, 2007, ISBN 963 16 1943 5]
- saját tapasztalat