Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Gombakrémlevest készíteni

A lap korábbi változatát látod, amilyen Bianka (vitalap | szerkesztései) 2013. június 8., 14:35-kor történt szerkesztése után volt. (Hogyan kell gombakrémlevest készíteni?)

Hogyan kell gombakrémlevest készíteni?

Gombakrém.jpgA gombakrémleves gyorsan és egyszerűen elkészíthető, és nem is túl drága, ezért ideális egy személynek is vagy akkor is, ha több embert szeretnénk megvendégelni. A gombakrémleves azért is ideális, mert a gomba nagyon tápláló, tele van fehérjével, ezért kiválóan helyettesítheti a húsokat étkezéseid során, ráadásul néhány ehető gombafaj fogyasztásával a koleszterinszintedet is csökkentheted.

Lépések

  1. Pucoljuk meg a gombákat! Távolítsuk el a külső réteget róla, majd mossuk meg, és vágjuk fel egyenletes apró darabokra!
  2. A vöröshagymát kevés olajon vagy vajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a gombát, és azt is megpároljuk!
  3. Felöntjük lével! 1,5 – 2l vízzel vagy, ha szeretnénk, akkor csirke- vagy marha leveskockából készült alaplével, és puhára főzzük a gombát! Attól függően növeljük a lé mennyiségét, hogy mennyire szeretnénk sűrű levest csinálni. Ha igazán laktatós, sűrűbb levest szeretnénk készíteni, akkor mielőtt felöntjük a gombát, egy kanál liszttel is megszórhatjuk, és összepiríthatjuk.
  4. Ízlés szerint fűszerezzük! Adjuk hozzá a fokhagymát és kellő sót és borsot mindenképp tegyünk bele, de ha szeretnénk, akár egy kis kakukkfűvel vagy petrezselyemmel is megbolondíthatjuk.
  5. Pépesítés! Ha megpuhult és megfőtt a gomba vegyük le a tűzről, és turmixoljuk össze az apróra vágott gombát!
  6. Adjuk hozzá a tejszínt! Turmixolás után tegyük vissza a lángra a levest, és adjuk hozzá a tejszínt, majd várjuk meg, míg újra felforr a tejszínnel!
  7. Díszítésként reszelt sajtot és megfőtt, de össze nem turmixolt gombadarabokat is használhatunk.

Tippek

  • Vannak, akik úgy szeretik, ha nem teljesen pürésen van elkészítve a gombakrémleves, hanem vannak benne gombadarabok. Amennyiben ilyet szeretnénk készíteni, a turmixolás előtt vegyünk valamennyi megfőtt gombát, tegyük félre, és a pépesítés után tegyük vissza a levesbe.

Amire szükséged lehet

  • 1 kg gomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • bors, esetleg kakukkfű vagy petrezselyem
  • 3 dl tejszín
  • kevés vaj vagy olaj

Figyelmeztetések

  • A sót és a borsot már csak akkor tegyük hozzá, amikor felöntöttük vízzel, ne előtte a dinsztelésnél!

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bianka