Gombakrémlevest készíteni
A lap korábbi változatát látod, amilyen Bianka (vitalap | szerkesztései) 2013. június 8., 14:35-kor történt szerkesztése után volt. (→Hogyan kell gombakrémlevest készíteni?)
Hogyan kell gombakrémlevest készíteni?
A gombakrémleves gyorsan és egyszerűen elkészíthető, és nem is túl drága, ezért ideális egy személynek is vagy akkor is, ha több embert szeretnénk megvendégelni. A gombakrémleves azért is ideális, mert a gomba nagyon tápláló, tele van fehérjével, ezért kiválóan helyettesítheti a húsokat étkezéseid során, ráadásul néhány ehető gombafaj fogyasztásával a koleszterinszintedet is csökkentheted.
Lépések
- Pucoljuk meg a gombákat! Távolítsuk el a külső réteget róla, majd mossuk meg, és vágjuk fel egyenletes apró darabokra!
- A vöröshagymát kevés olajon vagy vajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a gombát, és azt is megpároljuk!
- Felöntjük lével! 1,5 – 2l vízzel vagy, ha szeretnénk, akkor csirke- vagy marha leveskockából készült alaplével, és puhára főzzük a gombát! Attól függően növeljük a lé mennyiségét, hogy mennyire szeretnénk sűrű levest csinálni. Ha igazán laktatós, sűrűbb levest szeretnénk készíteni, akkor mielőtt felöntjük a gombát, egy kanál liszttel is megszórhatjuk, és összepiríthatjuk.
- Ízlés szerint fűszerezzük! Adjuk hozzá a fokhagymát és kellő sót és borsot mindenképp tegyünk bele, de ha szeretnénk, akár egy kis kakukkfűvel vagy petrezselyemmel is megbolondíthatjuk.
- Pépesítés! Ha megpuhult és megfőtt a gomba vegyük le a tűzről, és turmixoljuk össze az apróra vágott gombát!
- Adjuk hozzá a tejszínt! Turmixolás után tegyük vissza a lángra a levest, és adjuk hozzá a tejszínt, majd várjuk meg, míg újra felforr a tejszínnel!
- Díszítésként reszelt sajtot és megfőtt, de össze nem turmixolt gombadarabokat is használhatunk.
Tippek
- Vannak, akik úgy szeretik, ha nem teljesen pürésen van elkészítve a gombakrémleves, hanem vannak benne gombadarabok. Amennyiben ilyet szeretnénk készíteni, a turmixolás előtt vegyünk valamennyi megfőtt gombát, tegyük félre, és a pépesítés után tegyük vissza a levesbe.
Amire szükséged lehet
- 1 kg gomba
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- só
- bors, esetleg kakukkfű vagy petrezselyem
- 3 dl tejszín
- kevés vaj vagy olaj
Figyelmeztetések
- A sót és a borsot már csak akkor tegyük hozzá, amikor felöntöttük vízzel, ne előtte a dinsztelésnél!