Cseresznyebefőttet készíteni
A lap korábbi változatát látod, amilyen Bya (vitalap | szerkesztései) 2013. június 4., 15:26-kor történt szerkesztése után volt. (→Tippek)
Hogyan kell cseresznyebefőttet készíteni?
A nyári gyümölcsök télre való átmentésének egyik legjobb módja a befőzés. Ennek az egyszerű tartósító módszernek a segítségével viszonylag jól meg tudjuk őrizni a gyümölcsök ízét, és ezek a nyáron befőzött gyümölcsök bizony sokszor jól jönnek a konyhában a téli hónapokban. A májusi korai, valamint a júniusban beérő cseresznye befőzésével kapcsolatos tudnivalókat mutatjuk be cikkünkben, továbbá egy ínyenc változatának receptjét is leírjuk.
Lépések
Egyszerű cseresznyebefőtt
- Mossuk meg a cseresznyét! Ehhez legalább fél órát áztassuk egy tál hideg vízben, így az esetlegesen benne lévő kukacok is kijönnek. Továbbá távolítsuk el a cseresznyeszemek szárát, a hibás darabokat pedig válogassuk ki.
- Adagoljuk a cseresznyét jól kimosott, steril üvegekbe! Érdemes szorosan megtölteni az üvegeket a cseresznyeszemekkel, hiszen így több fér el bennük.
- Tegyünk 4-5 evőkanál cukrot és egy késhegynyi szalicilt az üvegekbe! Szalicil helyett boltban kapható, speciális befőtt-tartósítót is használhatunk, melyből annyit tegyünk a vízbe, amennyit a csomagolásán előírnak.
- Öntsük fel hideg vízzel az üvegeket! A gondos lezárás után akár meg is rázhatjuk az üveget, hogy a cukor és a szalicil/tartósítószer biztosan összekeveredjen a vízzel.
- Alkalmazzunk nedves dunsztolást! Ehhez tegyük az üvegeket egy vízzel félig feltöltött edénybe vagy tepsibe, forraljuk fel a vizet, az üvegeket pedig legalább egy óráig hagyjuk állni benne. Akkor van kész a befőtt, amikor a cseresznyék teljesen feljönnek az üveg tetejéig, és a víz is elszíneződik.
Cseresznyebefőtt csilivel
- Válogassuk ki, mossuk meg és szárazzuk le a nagy, kemény szemű cseresznyeszemeket!
- Tegyük üvegekbe őket!
- Forraljunk szirupot a csilivel a vízből és a cukorból, melyhez adjunk szalicilt vagy speciális befőtt-tartósítót!
- Öntsük a forró szirupot a cseresznyeszemekkel megtöltött üvegekbe!
- Dunsztoljuk nedvesen a lezárt üvegeket egy nagy edényben!
- Vegyük le a tűzről az edényt, amikor az üvegekben a szirup gyöngyözni kezd!
- Takarjuk le az üvegeket, és így hagyjuk őket kihűlni!
Tippek
- Meggy befőzése esetén ugyanezeket a lépéseket kell követnünk.
- A befőzés előtt ki is magozhatjuk a cseresznyét, hogy így egyszerűbb legyen a felhasználása, fogyasztása a későbbiekben. Ehhez magozó eszközt is használhatunk.
- Hideg víz helyett szirupot is forralhatunk, amelyben biztosan feloldódnak az alapanyagok. Ehhez forraljunk fel vizet, adjuk hozzá a cukrot és a szalicilt/tartósítószert, és forrón öntsük a cseresznyékre.
- A nedves dunsztolást sütőben is elvégezhetjük. Tegyünk egy tepsibe vizet, a tepsi tetejére tegyünk egy grillrácsot, majd helyezzük a sütőbe. A rács tetejére helyezzük el az üvegeket, és 40-45 percig hagyjuk őket a meleg sütőben. A 40-45 perc letelte után kapcsoljuk le a sütőt, és a befőtteket a sütőben hagyjuk fokozatosan kihűlni.
- A csilis cseresznyebefőttet egybesült húsokhoz tálalhatjuk.
Amire szükséged lehet
- Egyszerű cseresznyebefőtthöz:
- a cseresznye mennyisége attól függ, hogy hány üvegben és milyen méretű üvegekben szeretnénk eltenni (minimum 1 kg cseresznyével érdemes nekiállni a befőzésnek, és közepes méretű befőttesüvegeket használni)
- 4-5 evőkanál cukor/üveg
- késhegynyi szalicil/üveg vagy speciális befőtt-tartósító a csomagolásán meghatározott mennyiségben
- víz
- csilis cseresznyebefőtthöz
- 2 kg nagy, kemény szemű cseresznye
- 50 dkg cukor
- fél tasak befőtt-tartósító vagy szalicil
- 1 l víz
- 5-6 db csilipaprika
Figyelmeztetések
- Csak szép, egészséges cseresznyeszemeket használjunk!
- Ügyeljünk arra a befőzés közben, hogy még egy morzsa vagy egy levéldarabka se kerüljön az üvegekbe, mert attól könnyen megromolhat a befőtt.
*Tároljuk hűtőszekrényben a felbontott befőttet, mert könnyen megromolhat!
Kapcsolódó források, hivatkozások
- Cseresznyebefőtt könnyedén
- Egyszerű cseresznyebefőtt
- Praktika magazin 2013/6 ajándék melléklete a házi befőzés fortélyairól