Bodzaszörpöt készíteni
A lap korábbi változatát látod, amilyen JViki (vitalap | szerkesztései) 2011. május 16., 15:33-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell bodzaszörpöt készíteni?== rightA bodzaszörp egyszerűen elkészíthető, egészséges és főleg nyáron kellemesen frissít…”)
Hogyan kell bodzaszörpöt készíteni?
A bodzaszörp egyszerűen elkészíthető, egészséges és főleg nyáron kellemesen frissítő hatású ital. Az alábbiakban a legegyszerűbb receptet közöljük, bár az interneten több változata is kering.
Lépések
- Szerezd be a hozzávalókat!
- A bodzavirágot gyorsan, futó víz alatt mosd meg, a citromot viszont érdemes alaposan, körömkefével átsúrolni (ha nem bioboltból származik).
- Forrald fel a vizet a cukorral és a borkősavval. Amíg a cukor nem olvad fel, néha kevergesd meg az oldatot, nehogy letapadjon.
- Tedd a lábost hűvös helyre (például a spájzba).
- Ha kihűlt az oldat, tedd bele a virágot és a vékony karikákra szelt citromot.
- Néhány napig hagyd állni úgy, hogy többször megkevered a készülő szörpöt.
- Ha kellően összeértek az ízek, szűrd át az oldatot, és töltsd tiszta üvegekbe.
Tippek
- A bodzaszörp-készítést érdemes egy kisebb túrával, erdei sétával egybekötni, ahol könnyedén beszerezhetjük a bodzavirágot. Vigyünk magunkkal ollót vagy kést, amivel könnyen leszakíthatjuk a virágokat.
- Ha nagyon megbízható helyről, bio környezetből tudjuk beszerezni a virágokat, nem kell feltétlenül megmosni őket, mert a vízsugár a pollen nagy részét is lemossa a virágokról, pedig ez adja a jellegzetes ízt. Érdemes viszont egy órára újságpapíron szétteríteni a bodzavirágokat, hogy a kisebb rovarok szabadon távozhassanak. Ezután még egyszer rázogassuk át a virágokat.
- Ha tartósítani akarjuk a bodzaszörpöt, nátrium-benzoátot tegyünk bele, vagy nyitott tetejű üvegben lefagyaszthatjuk a kész oldatot. Egy másik módszer a bodza aromájának megőrzésére, ha a frissen szedett virágokat jól szellőző helyen megszárítjuk, majd a fehér virágokat lepergetjük az apró szárakról, és egy papírzacskóban eltesszük. A téli estéken a virágokból kitűnő teát készíthetünk, amit mézzel és citrom levével is ízesíthetünk.
Figyelmeztetések
- Csak a nagy forgalmú utaktól távol található, egészséges bokrokról szedjünk bodzavirágot! Még a nagyobb városi parkok (Budapesten például a Városliget vagy a Népliget) levegője is szennyezett, ezért az itt tenyésző bodzabokrok virága nem alkalmas fogyasztásra.
- A fekete bodzát ne keverjük össze a gyalogbodzával! Utóbbi növény alacsony növésű, lágy szárú, és mérgező, míg a fekete bodza fás szárú, dúsan elágazó, magas bokorrá (vagy akár fává) fejlődik, és sokféleképpen felhasználható.
Amire szükséged lehet
- A bodzaszörp hozzávalóira:
- 20 tányér bodzavirág
- 7 liter víz
- 3 kg kristálycukor
- 10 dkg borkősav
- 2-3 citrom
- Megfelelő méretű, tiszta lábosra (ha a teljes mennyiséget készítjük, 10 literesre)
- A bodzavirág gyűjtéséhez késre, ollóra