Felhasználni a spárgát
A lap korábbi változatát látod, amilyen BoglarkaS (vitalap | szerkesztései) 2013. május 22., 15:17-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell {{PAGENAME}}? == right|250px A spárgát sokan a királyok eledeleként emlegetik. Színe lehet fehér vagy zöld, ami attól függ, h…”)
Szerkesztés Hogyan kell Felhasználni a spárgát?
A spárgát sokan a királyok eledeleként emlegetik. Színe lehet fehér vagy zöld, ami attól függ, hogy mikor szedik. A fehér spárgát még a föld alól szedik ki, a zöldet pedig akkor, amikor már az egész hajtás a föld felett van (ilyenkor a napfény hatására zöldül be). A hajtás legfinomabb része a feje, mert itt a legpuhább és a legízletesebb a zöldség. A fehér színű íze sokkal lágyabb, ellenben az intenzívebb ízű zöld spárgával. Felhasználása sokoldalú: készülhet belőle leves, főzelék, saláta, előétel, köret.
Szerkesztés Lépések
- A spárgát törjük ketté, ahol eltörik, odáig friss a zöldség.
- A szárát dobjuk ki, a megmaradt részét pedig egy kés vagy zöldséghámozó segítségével pucoljuk meg.
- Nagyon enyhén citromos vagy ecetes, sós vízben, kevés vajjal főzzük, így eltűnik a kellemetlen mellékíze.
- Legegyszerűbb felhasználása, ha kicsit sűrűbb besamelmártást készítünk, ezzel leöntve pedig megsütjük kb. 20 perc alatt közepes lángon.
- Megsüthetjük roston is, ilyenkor újhagymával, balzsamecettel és tökmagolajjal ízesítsük!
Szerkesztés Tippek
- Elegendő kevés vízben megfőzni. Némi citromlé az elszíneződéstől óvja a spárgát.
- Nyersen is egészséges és fogyasztható.
Szerkesztés Amire szükséged lehet
- zöld vagy fehér spárga
- éles kés vagy zöldséghámozó
- citrom vagy ecet
- só
- vaj
- besamelmártás: vaj, liszt, tej, őrölt szerecsendió
Szerkesztés Figyelmeztetések
- Az alumíniumedényben ne főzzük, mert a spárga anyagai az alumínium-oxiddal reakcióba lépve szürkésen elszínezik a hajtásokat.
- Nem tárolható sokáig, minél hamarabb használjuk fel. Egy-két napot kibír a hűtőszekrényben, nedves konyharuhába csavarva.
Szerkesztés Kapcsolódó források, hivatkozások
- saját tapasztalat
- A spárgáról
- Roston sült spárga