Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Házi kutyaeledelt készíteni

A lap korábbi változatát látod, amilyen Bya (vitalap | szerkesztései) 2013. május 22., 09:03-kor történt szerkesztése után volt. (Tippek)

Hogyan kell házi kutyaeledelt készíteni?

Az általunk is fogyasztott ételt nem jó a kutyának adni, mivel más igényei vannak, így nem feltétlenül jut megfelelő tápanyagokhoz. A bolti kutyaeledelek azonban általában vagy olcsók, de rossz minőségűek, vagy jó minőségűek ugyan, de elég drágák. Az alábbi cikkből azonban megtudhatod, hogy készíthetsz kedvencednek házilag tápláló kutyaeledelt!

Lépések

  1. Vásárold meg az alábbi hozzávalókat:
    • gabonafélék 3 bögrével (válassz egyet az alábbiak közül: fehér rizs, barna rizs, zabliszt vagy árpa)
    • zöldségfélék (több félét is választhatsz az alábbiak közül: karfiol, zeller, leveles zöldségek pl. spenót, leveles kel, sárgarépa, édesburgonya, borsó.
    • 40 dkg hús (pl. csirke, bárány, marha vagy szarvas)
  2. Tartsd be a megfelelő arányokat! A kutyaeledelnek 30% gabonafélét, 30% zöldségfélét és 40% húst kell tartalmaznia.
  3. Tegyél olivaolajat egy serpenyőbe, és süsd meg a kockákra vágott húst.
  4. Főzd meg a gabonafélét egy külön lábosban!
  5. Darabold fel a zöldségféléket.
  6. Amikor a hús majdnem megfőtt, tegyük hozzá a feldarabolt zöldségeket! Ne főzzük túlságosan meg, a zöldségek maradjanak félig nyersek.
  7. Adjunk hozzá három tojást, hogy még ízletesebb legyen! Keverjük össze a gabonafélével!

Tippek

  • Az ételt melegítsük fel szobahőmérsékletűre, mielőtt a kutyának adnánk. Ehhez önthetünk hozzá némi vizet.
  • Adhatunk hozzá kiegészítésként C-vitamint, lenolajat, lazacolajat vagy E-vitamint.
  • Ha egy heti mennyiséget készítesz, akkor nem kell minden nap bajlódni a főzéssel. A kész eledelt porciózd, és úgy tedd mélyhűtőbe, majd amikor a kutyusnak adod, melegítsd fel. Nem árt, ha már egy nappal korábban kiveszed a fagyasztóból az ételt, hogy könnyen kiolvadjon.

Amire szükséged lehet

  • hús
  • gabonafélék
  • zöldségfélék
  • olivaolaj
  • tojás
  • lábos, serpenyő

Figyelmeztetések

  • Nem cserélheted le a kutya eledelét egyik napról a másikra, mivel ez rosszat tesz a gyomrának. Ezért csak lépésről lépésre állítsd át a régi eledeléről az általad készítettről.
  • Pótold a hiányzó kalciumot, ha a kutya nem kap csontot. Ehhez a legegyszerűbb, ha alaposan leöblítesz egy tojáshéjat, majd 20-30 percre beteszed forró sütőbe. Kávédarálóval őröld finom porrá, és keverd az ételhez! Egy teáskanálnyi tojáspor kb. 2000 mg kalciumot tartalmaz. Kb. fél kiló csontmentes ételhez ½ teáskanálnyi tojáshéjpor javasolt – de nem árt, ha megkérdezed az állatorvost, hogy ő mennyit javasol.

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya, Kiscsillag