Házi kutyaeledelt készíteni
A lap korábbi változatát látod, amilyen Kiscsillag (vitalap | szerkesztései) 2013. május 21., 14:57-kor történt szerkesztése után volt. (→Lépések)
Hogyan kell házi kutyaeledelt készíteni?
Az általunk is fogyasztott ételt nem jó a kutyának adni, mivel más igényei vannak, így nem feltétlenül jut megfelelő tápanyagokhoz. A bolti kutyaeledelek azonban általában vagy olcsók, de rossz minőségűek, vagy jó minőségűek ugyan, de elég drágák. Az alábbi cikkből azonban megtudhatod, hogy készíthetsz kedvencednek házilag tápláló kutyaeledelt!
Lépések
- Vásárold meg az alábbi hozzávalókat:
- gabonafélék 3 bögrével (válassz egyet az alábbiak közül: fehér rizs, barna rizs, zabliszt vagy árpa)
- zöldségfélék (több félét is választhatsz az alábbiak közül: karfiol, zeller, leveles zöldségek pl. spenót, leveles kel, sárgarépa, édesburgonya, borsó.
- 40 dkg hús (pl. csirke, bárány, marha vagy szarvas)
- Tartsd be a megfelelő arányokat! A kutyaeledelnek 30% gabonafélét, 30% zöldségfélét és 40% húst kell tartalmaznia.
- Tegyél olivaolajat egy serpenyőbe, és süsd meg a kockákra vágott húst.
- Főzd meg a gabonafélét egy külön lábosban!
- Darabold fel a zöldségféléket.
- Amikor a hús majdnem megfőtt, tegyük hozzá a feldarabolt zöldségeket! Ne főzzük túlságosan meg, a zöldségek maradjanak félig nyersek.
- Adjunk hozzá három tojást, hogy még ízletesebb legyen! Keverjük össze a gabonafélével!
Tippek
- Az ételt melegítsük fel szobahőmérsékletűre, mielőtt a kutyának adnánk. Ehhez önthetünk hozzá némi vizet.
- Adhatunk hozzá kiegészítésként C-vitamint, lenolajat, lazacolajat vagy E-vitamint.
- Ha egy héti mennyiséget készítesz, akkor nem kell minden nap bajlódni a főzéssel. A kész eledelt porciózd, és úgy tedd mélyhűtőbe, majd amikor a kutyusnak adod, melegítsd fel. Nem árt, ha már egy nappal korábban kiveszed a fagyasztóból az ételt, hogy könnyen kiolvadjon.
Amire szükséged lehet
- hús
- gabonafélék
- zöldségfélék
- olivaolaj
- tojás
- lábos, serpenyő
Figyelmeztetések
- Nem cserélheted le a kutya eledelét egyik napról a másikra, mivel ez rosszat tesz a gyomrának. Ezért csak lépésről lépésre állítsd át a régi eledeléről az általad készítettről.
- Pótold a hiányzó kalciumot, ha a kutya nem kap csontot. Ehhez a legegyszerűbb, ha alaposan leöblítesz egy tojáshéjat, majd 20-30 percre beteszed forró sütőbe. Kávédarálóval őröld finom porrá, és keverd az ételhez! Egy teáskanálnyi tojáspor kb. 2000 mg kalciumot tartalmaz. Kb. fél kiló csontmentes ételhez ½ teáskanálnyi tojáshéjpor javasolt – de nem árt, ha megkérdezed az állatorvost, hogy ő mennyit javasol.