Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Rántást készíteni

A lap korábbi változatát látod, amilyen Bianka (vitalap | szerkesztései) 2011. május 16., 11:18-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell rántást készíteni? == A rántás számos főzelék, leves és főétel alapja. Célja, hogy sűrűbbé és laktatóbbá tegye az ételt. == Lépések =…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Hogyan kell rántást készíteni?

A rántás számos főzelék, leves és főétel alapja. Célja, hogy sűrűbbé és laktatóbbá tegye az ételt.

Lépések

  1. Forrósítsuk fel az olajat/ zsírt vagy vajat! A zsiradék kiválasztása a kész étel típusától és ízvilágától függ. A melegítendő zsiradék mennyiségét is attól függően kell meghatározni, hogy mekkora rántást szeretnénk készíteni. Minél több olajjal kezdünk el dolgozni, annál több lisztre lesz szükségünk hozzá.
  2. Tegyük hozzá a lisztet! Ha kellően felforrósodott a zsiradék, akkor adjuk hozzá a lisztet! Gyorsan keverjük el a beleöntött lisztet, hogy ne legyen csomós!
  3. Pirítsuk arany barnára a lisztet! Folyamatos kevergetés mellett pirítsuk arany barnára a lisztet, vigyázva, hogy ne égessük oda a rántást!
  4. Engedjük fel a rántást! Attól függően, hogy milyen ételt készítünk vízzel vagy valamilyen más folyadékkal (pl. sűrített paradicsommal) engedjük fel a rántást! Fontos, hogy lassan öntsük bele a folyadékot, és folyamatos kevergetéssel kerüljük el, hogy becsomósodjon!

Tippek

  • A krémlevesek sűrítésére alkalmazott rántásokat érdemes inkább vajjal csinálni, míg a főzelékekét inkább zsírral vagy olajjal attól függően, hogy édes vagy savanyú ízesítésű egytálételt készítünk.
  • Érdemes vastag falú és teflon bevonatú lábasban elkészíteni a rántást, mivel könnyen odakozmál! Ugyanezért gáztűzhely esetében lemez használata is ajánlott a lábas alá.

Amire szükséged lehet

  • zsír, olaj vagy vaj
  • liszt
  • víz

Figyelmeztetések

  • Vigyázni kell, mert ha véletlenül túl nagy rántást csinálunk, azaz túl sok olajat és lisztet használunk, akkor könnyen lisztízűvé válhat az egész étel is.

Kapcsolódó videók

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bianka