Bundáskenyeret csinálni
A lap korábbi változatát látod, amilyen Bianka (vitalap | szerkesztései) 2013. április 28., 08:11-kor történt szerkesztése után volt. (→Hogyan kell bundáskenyeret készíteni?)
Szerkesztés Hogyan kell bundáskenyeret készíteni?
A bundáskenyér elsősorban sok gyerek kedvence, és azért is jó, mert viszonylag olcsó és igazán tápláló reggeli iskolába indulás előtt.
Szerkesztés Lépések
- A tojásokat feltörjük, és a sárgáját és fehérjét egyaránt egy tálba tesszük!
- A feltört tojásokat felverjük, enyhén sózzuk, ízlés szerint picit borsozzuk! Ínyencek kevés szerecsendióval is megspékelhetik.
- Keverjünk bele egy kevés tejet, esetleg apró kockákra vágott füstölt sonkát is!
- Serpenyőben forrósítsunk kevés zsírt vagy étolajat ízlés szerint!
- A kenyérszeleteket egyenként közvetlenül a sütés előtt forgassuk – ne áztassuk - meg a tojásban, majd a forró zsiradékban (kb. 1 perc alatt) mindkét oldalát süssük arany barnára!
- A készre sütött kenyérszeleteket fektessük papírtörlőre, hogy a felitassuk a zsiradékot!
- Lecsöpögtetés után tálaljuk melegen, kínáljunk mellé friss paradicsomot és sajtot!
Szerkesztés Tippek
- Minél szárazabb a kenyér, annál jobb, mert a friss kenyér hamar elázik a tojásban.
- Még finomabb a bundáskenyér, ha tej helyett kevés tejfölt keverünk a tojásba.
- A bundáskenyeret többféleképpen variálhatjuk, például így: Két kenyérszelet közé tehetünk egy szelet sonkát és egy szelet sajtot, és úgy forgatjuk meg a tojásban, majd a fentiek szerint kisütjük.
- A bundáskenyeret süthetjük sütőben is, ekkor a tojásos kenyérszeleteket sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Előmelegített sütőben 7-8 percig sütjük, majd megszórjuk reszelt sajttal és rápirítjuk.
- Mivel a bundáskenyér zsíros étel, az emésztés elősegítése érdekében fogyasszunk mellé limonádét vagy citromos teát.
Szerkesztés Amire szükséged lehet
- 4-6 szelet nem friss kenyér
- 2-3 egész tojás
- kevés tej vagy tejföl
- só, kevés őrölt bors
- kevés zsír vagy étolaj
- ízlés szerint füstölt sonka, reszelt trappista sajt, fokhagyma, tálalásnál kockára vágott paradicsom
- papírtörlő
Szerkesztés Figyelmeztetések
- Lehetőleg teflonbevonatú serpenyőt használjunk, ha nem sütőben sütjük, és vigyázzunk, hogy ne süssük túl (csak arany barnára)!
- A serpenyős változatnál félidőben fordítsuk meg a bundáskenyeret, hogy mindkét oldala átsüljön!