Slambucot készíteni
A lap korábbi változatát látod, amilyen Kiscsillag (vitalap | szerkesztései) 2013. április 2., 15:38-kor történt szerkesztése után volt. (→Hogyan kell slambucot készíteni?)
Hogyan kell slambucot készíteni?
Ezt a tipikus, bográcsban főtt alföldi pásztorétel igazi finomság.
Lépések
- Szerezzük be a hozzávalókat: 3 nagy fej vöröshagyma, 1 kg krumpli, 12 dkg szalonna, 1,5 db szárított piros paprika, só, bors, 50 dkg kifőtt tészta (nagykocka), őrölt piros paprika.
- Felkockázzuk a szalonnát, majd megpucoljuk és kockára vágjuk a hagymát is. Míg jól kikönnyezzük magunkat, meghámozzuk a krumplit, és szintén kockára vágjuk.
- Forró bográcsban a szalonnát üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a hagymadarabokat is.
- Ha ezek is pirulnak már, lehet sózni, borsózni és paprikázni, majd hozzázuttyintjuk a krumplit is. Jól összekeverjük, felöntjük annyi vízzel, ami ellepi, és beledobjuk a szárított paprikát is.
- Ha a krumpli félig megfőtt, mehet hozzá a tészta is. Ekkor a bográcsot keverés nélkül kell rázogatni, de ha gáztűzhelyen, wokban készítjük, sokkal jobban járunk, ha kevergetjük a tésztás masszát.
- Ha beszívta az összes vizet, akkor egy kicsit oda kell pirítani, ilyenkor is bőszen kell forgatni a fakanalat. Ezután már csak tálalni, és enni kell.
Tippek
- Lehetőleg egy jó kupica szilvapálinkával kísérd.
Amire szükséged lehet
- 3 nagy fej vöröshagyma
- 1 kg krumpli
- 12 dkg szalonna
- 1,5 db szárított piros paprika
- Só
- Bors
- 50 dkg kifőtt tészta (nagykocka)
- Őrölt piros paprika
Figyelmeztetések
- Mindig ügyeljünk oda a rázogatásra, illetve kevergetésre, mert könnyen leég.