Túrógombócot készíteni
A lap korábbi változatát látod, amilyen Bianka (vitalap | szerkesztései) 2013. március 24., 12:56-kor történt szerkesztése után volt. (→Hogyan kell túrógombócot készíteni?)
Szerkesztés Hogyan kell túrógombócot készíteni?
A túrógombóc kiváló desszert, de leves után isteni finomság főétel gyanánt is, ha például húsmentes napot szeretnénk tartani. Íme egy egyszerű, de nagyszerű recept.
Szerkesztés Lépések
- A túrót áttörjük.
- Hozzáadjuk a búzadarát, a lisztet, a cukrot és a tojást.
- A citromot alaposan megmossuk, szárazra töröljük, majd a héját a fenti keverékbe belereszeljük.
- Végül egy csomag vaníliás cukrot és egy csipet sót adunk hozzá.
- Az egészet jól összedolgozzuk.
- Egy 3-4 literes fazékban vizet forralunk, miközben a túrós masszából apró gombócokat formázunk.
- A gombócokat a forrásban levő vízbe dobjuk, és addig főzzük, amíg fel nem jönnek a víz tetejére.
- Eközben kevés olajon zsemlemorzsát pirítunk, arra szedjük ki a kifőtt gombócokat, és alaposan beleforgatjuk a pirított zsemlemorzsába.
- Tejföllel és porcukorral tálaljuk.
Szerkesztés Tippek
- Ha nincs otthon porcukor, kávédarálón kristálycukrot is darálhatunk hozzá.
- Ha nem desszertnek, hanem főételnek szánjuk, érdemes mindjárt dupla adagot készíteni!
Szerkesztés Amire szükséged lehet
Hozzávalók 2-3 személyre:
- 25 dkg tehéntúró
- 3 púpozott evőkanál búzadara
- 1 evőkanál finomliszt
- 1 egész tojás
- 3 evőkanál kristálycukor
- 1 citrom héja reszelve
- 1 csomag vaníliás cukor
- csipetnyi só
- 3-4 evőkanál zsemlemorzsa olajon pirítva
- porcukor ízlés szerint
- 2-3 evőkanál tejföl
Szerkesztés Figyelmeztetések
- Formázás és kifőzés előtt a bekevert túrót minimum néhány óráig hagyjuk a hűtőben állni!
- Ha túl lágyra készítjük a tésztát, akkor nem áll össze rendesen a gombóc, és szétesik a vízben!
Szerkesztés Kapcsolódó források, hivatkozások
- saját recept