Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Joghurtot készíteni

A lap korábbi változatát látod, amilyen BoglarkaS (vitalap | szerkesztései) 2013. január 30., 09:36-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell joghurtot készíteni? == right A joghurt Európában egészen a 20. századig ritkaságnak számított. Elterjedését a mai napig …”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Szerkesztés Hogyan kell joghurtot készíteni?

Joghurt.jpg

A joghurt Európában egészen a 20. századig ritkaságnak számított. Elterjedését a mai napig széles körben üdvözöljük. Kiváló alapanyaga a nap bármelyik étkezésének, és jótékony hatása fontos szerepet játszik az emésztésben. A joghurtot elkészíthetjük otthon is, néhány egyszerű, ám annál fontosabb lépés betartásával.

Szerkesztés Lépések

  1. Vegyél 2 litert frissen fejt házi tejet a piacon! Nemcsak finomabb, de olcsóbb is a bolti változatoknál.
  2. Forrald fel a tejet, majd várj, míg kihűl annyira, hogy már ne égesse meg az ujjadat, de ne is legyen langyos!
  3. Keverj bele a tejbe egy kis doboz natúr joghurtot!
  4. A fazekat lefedve, takaróba tekerve pihentesd a tejet 6-8 órán keresztül.
  5. Az idő elteltével már fogyaszthatjuk is a friss joghurtot!


  • Ha nincs a környékeden olyan hely, ahol friss tejet vásárolhatsz, használhatsz boltit is, de ne legyen féltartós és zsírszegény se!
  • Ha van hőmérőd, kb. 40 fokosra hűtsd le a tejet forralás után!
  • Az elkészült joghurtot fogyaszthatjuk például lekvárral, gyümölcsökkel vagy mézzel!

Szerkesztés Amire szükséged lehet

  • fazék
  • takaró/pokróc
  • 2 liter friss tej
  • egy kis dobozos natúr joghurt
  • hőmérő

Szerkesztés Figyelmeztetések

  • A 40-45 fok között tartott tej 6-8 óra alatt alakul át joghurttá. Ilyenkor a joghurt durva szerkezetű és savós lesz.
  • A 30-35 fok között tartott tejből 18-20 óra múlva kapunk egy finomabb szerkezetű joghurtot.
  • A joghurtbaktériumok (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacteriumok) a 40-42 fokos hőmérsékletet kedvelik leginkább.

Szerkesztés Kapcsolódó videók


Szerkesztés Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS