Pörköltet készíteni
A lap korábbi változatát látod, amilyen Bianka (vitalap | szerkesztései) 2011. április 27., 10:36-kor történt szerkesztése után volt.
Hogyan kell pörköltet készíteni?
A pörkölt egy igazi magyaros étel, melynek elkészítése csöppet sem bonyolult, így ezzel bárki kiadós és gazdaságos hétvégi ebédet varázsolhat a családi asztalra. A leírt recept kb. 1 kg hús elkészítéséhez ad tippeket.
Lépések
- Tisztítsuk meg a húst! Langyos, meleghez közelítő, bő víz alatt alaposan tisztítsuk meg a felhasznált húst, és távolítsuk el a nyálkás részeket!
- Ízlés szerint távolítsuk a zsírosabb részeket! Ha valaki kevésbé kedveli, vagy esetleg kifejezetten ki nem állhatja a sertéshús zsírosabb részeit, az még főzés előtt. Nyersen távolítsa el ezeket a részeket a húsról, hogy később se főjön bele a pörkölt levébe a zsírja!
- Kockázzuk fel a húst! Vigyázzunk rá, hogy nagyjából egyenlő darabokat készítsünk elő, hogy egyszerre puhuljanak meg, és nem maradjanak rágós darabok! Kb. 3X3 cm-es kockákra vágjuk, így elkerülhetjük, hogy túl kicsire összeessenek a darabok és azt is, hogy túl nagyok legyenek, ezért rágósak maradjanak!
- Zsírban vagy olajban hagymát fonnyasztunk! A kockára vágott hagymát kb. 3 vagy 4 evőkanál zsíradékban fonnyasszuk gyengére a hagymát!
- Adjuk hozzá a pirospaprikát! Vegyük le a lángról és adjuk hozzá a kétféle pirospaprikát, de vigyázzunk, mert a paprika könnyen megfeketedik, és kesernyés ízűvé válik!
- Adjuk hozzá a húst és a fűszereket! Ezután rakjuk bele az edénybe a kockára vágott húst és öntsünk rá kb. 1,5 dl vizet, melyben megpuhulhat, anélkül, hogy leragadna! Ezután rakjuk hozzá a só, bors és egyéb fűszereket ízlés szerint és takarjuk le fedővel. Az elején közepesen nagy lángon is kezdhetjük a főzést, hogy minél gyorsabban megpuhuljon, de érdemes alárakni egy lemezt -amennyiben gáztűzhelyen készítjük-, nehogy hirtelen lekapja az alját! Később már nyugodtan levehetjük a lángot takarékra is!
- Paprika és paradicsom hozzáadása! A felkockázott zöldségeket akkor adjuk hozzá az ételhez, amikor más nem sok van hátra a főzésből, azaz már nagyjából megpuhult a hús, mert különben hamar szottyá fő benne a paprika és a paradicsom! Ha borral akarjuk megbolondítani, azt is érdemes a vége felé tenni.
Tippek
- Kuktában gyorsabban elkészíthető a pörkölt, hisz így a nyomás miatt hamarabb megpuhul a hús, de lábasban fedővel is tökéletes eredményt érhetünk el.
- Egy kis vörösborral bármikor megbolondíthatjuk, ettől markánsabb, pikánsabb íze lesz az általunk készített pörköltnek.
- Ízlés szerint őrölt köménymaggal is ízesíthető, ez azonban karakteres ízt kölcsönöz neki. A vörösbort és a köménymagot leehetőség szerint ne használjuk együtt!
- Ha valaki szereti, egy kis fokhagymával is megbolondíthatja a pörkölt alapot!
- A pörkölt másik előnye, hogy számos körettel tálalhatjuk köztük rizzsel, krumplival, tarhonyával és galuskával egyaránt.
- A tálalás során ne feledkezzünk meg a tejfölről sem, mivel sokan tejföllel szeretik fogyasztani ezt a magyaros ételt!
Figyelmeztetés
- Ha vörösborral szeretnénk megbolondítani étkünket, lehetőség szerint mindig száraz vagy félszáraz vörös nedűvel tegyük! A tévhitekkel ellentétében azért a legpocsékabb bor nem tesz jót az ételnek. Persze nem szükséges minőségi bort használnunk, de azért ne a legolcsóbb és legrosszabb üveget emeljük le a polcról, amit egyébként sose innánk meg magában!
Amire szükséged lehet
- 1 kg sertéslapocka vagy comb
- 2-3 fej vöröshagyma
- 2-3 sima evőkanál darált paprika
- édes és/vagy csípős piros fűszerpaprika
- Só
- Bors
- Víz
- Esetleg őrölt köménymag
- Ízlés szerint vörösbor
- 1 fej paprika és paradicsom
- Ízlés szerint tejföl