Kifújni a tojást
A lap korábbi változatát látod, amilyen JViki (vitalap | szerkesztései) 2011. április 21., 16:35-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell kifújni a tojást? == rightHa szeretnéd a hímes tojást sokáig megtartani, a díszítés előtt ki kell fújni. Ezt óvatos…”)
Hogyan kell kifújni a tojást?
Ha szeretnéd a hímes tojást sokáig megtartani, a díszítés előtt ki kell fújni. Ezt óvatosan, nagy türelemmel kell elvégezni az alábbi módon:
Lépések
- A tojás megtisztítása után szúrj egy apró lyukat mind a két végére egy tű (pl. gombostű) segítségével.
- Ezután tágítsd ki a lyukakat (akár ollóval, vagy egy erősebb tűvel, pl. kötőtűvel). A felső kisebb, az alsó valamivel nagyobb legyen (kb. a kötőtű vagy szívószál vastagságának megfelelő).
- Fogpiszkálóval, hegyes hurkapálcával vagy a kötőtűvel nyúlj be a tojásba, szúrd át a tojássárgáját.
- Óvatosan, de erősen fújj bele a tojásba. Addig folytasd, amíg kisebb adagokban a tojás teljes tartalma kijön.
- Amennyire lehet, öblítsd ki a kifújt tojást tiszta vízben.
- Tedd tojástartóba vagy állítsd egy kisebb pohárba, hogy az összes víz kifolyhasson belőle.
- A kifújt tojást díszítés után könnyen felfüggesztheted: a lyukakon horgolótű vagy hurkapálca segítségével vezess át egy szalagot, és kösd meg az alsó lyuk alatt.
Tippek
- A tojást érdemes egy nagyobb keverőtál felett kifújni, így véletlenül se fröcskölsz össze semmit.
- Ha félsz attól, hogy fújás közben szétreped a tojáshéj, injekciós tűvel is kiszívhatod a tojás belsejét. Ilyenkor is fúrj a tojás mindkét végére lyukat, majd a vastagabb tűvel felszerelt fecskendővel szívd ki a tojás tartalmát. Ha ügyes vagy, akár külön a fehérjét és a sárgáját is ki lehet szívni, így a tojást több recepthez tudod felhasználni.
- Valószínűleg nincs olyan ember, aki megpróbálkozott a tojás kifújásával, de egyet sem tört össze. A kezdeti kudarcok tehát ne vegyék el a kedved!
Figyelmeztetések
- A tojás belsejének kifújásához főleg eleinte kell egy kis erő, mégsem szabad nagyon erőltetni, mert a tojáshéj könnyen összetörik.
- Figyelj arra, hogy fújás közben ne szorítsd meg a tojást!
- A tojások kifújása közben tarts szünetet, mert a hosszan tartó erőteljes kilégzés miatt megszédülhetsz.
Amire szükséged lehet
- Tojások (ha lehet, tanyasi tojás, mert annak erősebb a héja, és nehezebben törik)
- Vékonyabb tű (pl. gombostű)
- Vastagabb tű vagy olló a lyukak kitágításához
- Kihegyezett hurkapálca, esetleg fogpiszkáló
- Tojástartó
- Szalag a kifújt tojás felfüggesztéséhez.