Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Besamel mártást készíteni

A lap korábbi változatát látod, amilyen JViki (vitalap | szerkesztései) 2011. április 8., 10:39-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell besamel mártást készíteni? == A besamel mártást nagyon sokféle étel alapja: húsokhoz, zöldségekhez és tésztaételekhez egyaránt kiváló. Tej…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Hogyan kell besamel mártást készíteni?

A besamel mártást nagyon sokféle étel alapja: húsokhoz, zöldségekhez és tésztaételekhez egyaránt kiváló. Tejmártásnak vagy Bechamel (Béchamel) mártásnak is nevezik. Egyszerű és gyorsan elkészíthető, kezdők is bátran próbálkozhatnak vele.

Lépések

  1. Szerezd be az alábbi hozzávalókat:
    • 5 dkg vaj
    • 5 dkg liszt
    • 5 dl tej
    • bors
    • szerecsendió
  2. A tejet melegítsd meg.
  3. Egy lábosban kezdd el felolvasztani a vajat.
  4. Amikor már puhul, szórd bele a lisztet is.
  5. Folyamatos kevergetés mellett addig pirítsd a lisztet, amíg el nem kezd változni a színe (azt azért ne várd meg, amíg megbarnul és megég…)
  6. Ekkor lassan öntsd fel a tejjel, miközben folyamatosan és gyorsan kevergeted.
  7. Vedd vissza a lángot (vagy az elektromos főzőlapon a hőmérsékletet), és kevergesd tovább a besamel mártást, amíg be nem sűrűsödik.
  8. Közben ízlés szerint ízesítsd sóval, borssal és egy kevés őrölt szerecsendióval.

Tippek

  • Amikor a mártást felöntöd tejjel, használj kézi habverőt. Ezzel könnyebb egyenletesebbre, csomómentesre keverni a besamelt.
  • Először csak a tej mintegy felét-háromnegyedét öntsd a besamel mártásba, így biztosan besűrűsödik. Ha esetleg nagyon sűrű lesz, ekkor még lassanként hozzáadhatod a maradék tejet.
  • Ha nagyon híg lett a mártás, adhatsz hozzá egy kevés sajtot.
  • A besamel mártást különböző célokra használják, ennek megfelelően a sűrűsége is változó. Ha például tésztaételekhez használod, hígabb változatra van szükség, ha viszont hússzeletekre szeretnéd tenni, sűrűbbre kell készíteni, hogy „megálljon”.

Figyelmeztetések

  • A szerecsendió íze nagyon intenzív, főleg akkor vigyázz vele, ha frissen reszelsz belőle a mártásba.

Amire szükséged lehet

  • Hozzávalók:
    • 5 dkg vaj
    • 5 dkg liszt
    • 5 dl tej
    • bors
    • szerecsendió
  • Lábos
  • Fakanál
  • Kézi habverő

Források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki