Uborkát eltenni savanyúságnak
A lap korábbi változatát látod, amilyen Bianka (vitalap | szerkesztései) 2012. július 15., 19:24-kor történt szerkesztése után volt. (→Amire szükséged lehet)
Hogyan kell uborkát eltenni savanyúságnak?
Télen gyakran érezzük, hogy mit nem adnánk egy kis házi savanyúságért, amit gyorsan előkaphatunk. Erre jó a savanyú uborka, ami krumplis tésztához, sültekhez, és pörkölthöz ideális savanyúság.
Lépések
- Az első recept egy hideg savanyú uborka, melyet dunctolás nélkül elkészíthetünk.
- Egy ötliteres, csavaros tetejű üveget tisztára mosunk, és fejre állítva szárítjuk!
- Az ötliteres üvegbe való uborka mennyiséget egészben alaposan megmosunk, leöblítjük, szűrőtálban a vizet lecsöpögtetjük róla!
- Elkészítjük a tartósító levet melybe 2 liter hideg csapvizet, 3 dl 20%-os ecetet, 7 evőkanál cukrot, 4 evőkanál sót, 1 szem szegfűborsot, 7 szem egész fekete borsot, pár szem mustármagot és koriandert, illetve 1 teáskanál nátrium-benzonátot, borkénport és szódabikarbónát keverünk össze alaposan, amíg a cukor és az egyéb anyagok fel nem oldódnak a vízben!
- Az üveg aljára pár szál alaposan leöblített kaprot teszünk!
- Az uborkákat jó szorosan beledugdossuk az üvegbe úgy, hogy egy kisujjnyi hely maradjon szabadon az üveg szájánál!
- Egy darab babérlevelet teszünk az uborkás üvegbe!
- Ráöntjük az előre elkészített tartósító levet úgy, hogy ellepje az uborkát!
- Két napig lezáratlanul hagyjuk az üveget, csak egy tiszta papírlappal fedjük le, hogy por ne szálljon bele!
- Két nap elteltével a tetejét alaposan rácsavarjuk, és már el is tehetjük télire az üveg uborkát!
- Svéd uborka recept nagyobb uborkákhoz, ha esetleg elfelejtettük időben leszedni őket:
- 6-7 db 8 dl-es, csavaros tetejű üveget tisztára mosunk, fejre állítva szárítjuk!
- A 4 kg uborkát egészben alaposan megmossuk, leöblítjük, szűrőtálban a vizet lecsöpögtetjük róla!
- Kicsit több mint 1 kg vöröshagymát megpucolunk, és folyó víz alatt megmosunk, majd hagyjuk lecsöpögni!
- Egy nagyméretű, tiszta műanyag tálba karikára gyaluljuk a hámozatlan uborkákat!
- Karikázzuk rá a hagymákat!
- Adjuk hozzá a 8 dl cukrot, 1 dl sót, 4 dl ecetet, 1 mokkáskanál nátrium-benzoátot és kénport kevés vízben feloldva!
- Az összerakás napján az egészet állni hagyjuk!
- Másnap többször keverjük át néhány óránként, majd adagoljuk az üvegekbe szorosan összenyomkodva úgy, hogy egy kisujjnyi hely maradjon szabadon az üveg szájánál!
- Az üvegek tetejét alaposan rácsavarjuk, és eltesszük télire!
Tippek
- Az uborka tisztításához a mosogatószivacs dörzsi oldala a legtökéletesebb.
- Az uborkák szárát vágjuk le, egy pici csonkot hagyjunk.
- Viszonylag vékony, max. 10-12 cm hosszú uborkát vegyünk, de legyen közte apróbb is.
- Azért hagyjuk lezáratlanul az üvegeket, hogy „kiforrja” magát, így biztosan nem romlik meg.
- Zárható tetejű műanyag vödörben is elrakható ezzel az eljárással az uborka, s ha vettünk ki a vödörből uborkát, rakhatunk a helyükre újabbakat. Arra ügyeljünk, hogy ne zsíros kézzel nyúljunk a vödörbe, és mindig nagyon tiszta uborka kerüljön bele!
- A svéd uborkához nagyobb uborkákat is felhasználhatunk, amelyeket egészben üvegben nem tudunk tartósítani.
Amire szükséged lehet
A hideg savanyú uborkához:
- 2 liter hideg csapvíz
- 3 dl 20 %-os vagy 6 dl 10 %-os ecet
- 7 evőkanál kristálycukor
- 4 evőkanál só
- 1 szem szegfűbors
- 7 szem feketebors
- pár szem mustármag
- pár szem koriander
- 1 teáskanál nátrium-benzoát (a szalicilt állítólag kivonták a forgalomból)
- 1 teáskanál borkénpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- kapor
- pár babérlevél
A svéd uborkához:
- 4 kg uborka
- Megtisztítva mérve egy kg ép vöröshagyma
- 8 dl (nem dkg!) kristálycukor
- 1 dl (nem dkg!) só
- 4 dl 20 %-os ecet
- 1 mokkáskanál nátrium-benzoát
- 1 mokkáskanál kénpor
Figyelmeztetések
- Csak egészséges uborkákat használjunk, amelyiken sárga pöttyöt látunk, ne tegyük bele az üvegbe vagy a vödörbe!
- Az uborkát ne tisztítsuk körömkefével, mert megsérülhet, és akkor megromlik az egész üveggel vagy vödörrel!
Kapcsolódó források, hivatkozások
- Saját recept