Baracklekvárt befőzni
A lap korábbi változatát látod, amilyen Bianka (vitalap | szerkesztései) 2012. július 1., 19:20-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell kajszibarack lekvárt készíteni? == Aki szeretne egy kis kincset télre is megtakarítani, annak ideális a lekvárbefőzés, hogy a hidegben is élvezhes…”)
Hogyan kell kajszibarack lekvárt készíteni?
Aki szeretne egy kis kincset télre is megtakarítani, annak ideális a lekvárbefőzés, hogy a hidegben is élvezhesse a nyár édes ízét. A baracklekvár önmagában pirítósra és süteményekhez is ideális. A kajszibarack (sárgabarack) lekvár legelterjedtebb és eltarthatóság szempontjából a legbiztonságosabb készítési módja a következő:
Lépések
- Az érett gyümölcsöt 10-20 másodpercre csendesen forrásban lévő vízbe mártjuk nagyméretű szűrőkanál segítségével, ezután már gyorsan, könnyen kimagozhatjuk és meghámozhatjuk!
- Az így kapott nyers gyümölcs mennyiséghez kilogrammonként 80 dkg cukrot kell kimérni! Tehát 5 kg barackhoz 5x80=400 dkg (4kg) cukorra lesz szükség.
- A kimagozott, meghámozott gyümölcsöt a cukorral rétegesen összerakjuk egy nagy lábasba úgy, hogy legfelül cukor fedje az egészet!
- Konyharuhával vagy egy abrosszal letakarjuk, és 12 órán keresztül állni hagyjuk! Ez alatt a cukor teljesen feloldódik.
- 12 óra elteltével gyors tűznél, gyakori kevergetés mellett, forrástól számítva 20-25 percig főzzük! Ez alatt az idő alatt a habja is elfő.
- Amíg fő a lekvár, egy nagyobb lábast félig megtöltünk vízzel, a tisztára mosott 8 decis üvegeket pedig beleállítjuk, majd lassú tűzön melegítjük fel a vizet, hogy az üvegek fala is kicsit átmelegedjen!
- Ha felfőztük a lekvárt, máris a forró vízben álló üvegekbe merjük!
- Az üvegek tetejére csipetnyi nátrium-benzoátot szórunk, majd a tetejüket gyorsan, alaposan rácsavarjuk!
- A lezárt üvegeket még forrón, nagyon gyorsan előre elkészített dunsztba rakjuk!
- A dunsztolás előkészítése: Egy nagyobb ládába – ha van faláda az kitűnő, de a hipermarketekben kapható műanyag tároló láda is megteszi – kiterítünk egy pokrócot. Arra újságpapírt vagy konyharuhát teszünk.
- Az üvegeket a vízből kivéve és szárazra törölve a ládába forrón szorosan egymás mellé állítjuk!
- Alaposan betakargatjuk az üvegeket rongyokkal, esetleg párnával, majd a pokróc széleit felhajtjuk, hogy az üvegeket hűvös levegő semmiképpen ne érje!
- Majd 1-2 napon keresztül a dunsztban tartjuk az üvegeket, melyek eközben lassan, fokozatosan lehűlnek, ami a csírátlanítást még eredményesebbé teszi.
Tippek
- Minél nagyobb arányban adunk cukrot a gyümölcshöz, annál jobban növeljük a gyümölcs eltarthatósági idejét. Jól jöhet, ha több évig is eláll a lekvár, ugyanis vannak olyan évek, amikor az időjárás kedvezőtlen alakulása miatt gyenge a baracktermés, és csak horribilis áron tudunk szép darabokat vásárolni.
- Július közepén rakjuk el, olyan ütemben, ahogy érik a barack.
Amire szükséged lehet
- 5 kg érett kajszibarack
- 4 kg cukor (gyümölcs kg-ja szorozva 80 dkg-mal)
- nátrium-benzoát
- 8 dl-es csavaros tetejű befőttes üvegek
- 1 nagy lábas a lekvár főzéshez
- 1 nagy lábas az üvegek melegítéséhez
- Egy közepes nagyságú fazék és szűrőkanál a gyümölcs tisztításának előkészítéséhez
- Egy nagy láda
- Pokróc, rongyok a dunsztoláshoz
Figyelmeztetések
- A gyümölcs minél érettebb legyen, de azért ne túlérett, és teljesen egészséges legyen, poshadt darabok ne kerüljenek közé, mert akkor az egész lekvár megromolhat!
- Gyorsan bánjunk a gyümölccsel, hogy minél kevesebbet érintkezzen a levegővel, így kapunk szép, világos lekvárt!
- Egyszerre ne dolgozzunk fel nagy mennyiséget, így tudunk gyorsan bánni a gyümölccsel!
- Miután kivettük a dunsztból a lekvárt, szellős, hűvös, helyen tároljuk, ahol a hőmérséklet nem emelkedik 20 oC fok fölé!
Kapcsolódó források, hivatkozások
- Horváth Ilona szakácskönyve