Juhtúrós sztrapacskát készíteni
A lap korábbi változatát látod, amilyen Bianka (vitalap | szerkesztései) 2012. április 23., 15:49-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell juhtúrós sztrapacskát készíteni? == A sztrapacska felvidéki eredetű egytálétel, mely rendkívül kiadós, gyorsan és egyszerűen elkészíthető,…”)
Hogyan kell juhtúrós sztrapacskát készíteni?
A sztrapacska felvidéki eredetű egytálétel, mely rendkívül kiadós, gyorsan és egyszerűen elkészíthető, és nem is kerül túl sokba. Mivel igen laktató étel inkább téli kajának ajánljuk, mint a nyári hőségben.
Lépések
- Hámozzuk meg a krumplikat! Csinálhatjuk újkrumpliból is és régebbiből is! A négyoldalú reszelők csillagos felén reszeljük le a krumplit, hogy szinte folyós masszát kapjunk! Az nem jó, ha túl darabos a lereszelt burgonya!
- Adjunk hozzá két tojást! Keverjük össze a krumplival!
- Tegyük hozzá a lisztet! Először csak 50 dkg-ot, és ha felveszi, akkor a maradékot is! A lényeg, hogy kb. nokedli sűrűségű tésztát kapjunk.
- Adjuk hozzá a két teáskanál (kicsit lehet több is) sót és a borsot ízlés szerint! Ne spóroljunk a fűszerekkel, mivel ezek adják meg a valódi ízét!
- Forraljunk fel egy lábasba vizet! Tegyünk bele egy pici olajat, hogy ne ragadjon össze a tészta és egy evőkanál sót!
- Nokedli szaggatón szaggassuk ki a sztrapacska tésztát! Majd ha egy adagot (amennyi a szaggatóba egyszerre belefér) kiszaggattunk, akkor tegyük félre a szaggatót, és vegyük fel a lángot a víz alatt! Sűrű kevergetés mellett várjuk meg, míg felforr újra a víz, és fehér hab kíséretében feljön a tészta a víz felszínére!
- Szűrővel szedjük ki egy tál hideg vízbe a tésztát, majd a szűrőn keresztül még egyszer öblítsük le folyó víz alatt! A szaggatás és szűrés folyamatát minden adaggal játsszuk el, amíg ki nem szaggattuk az összes tésztát!
- Kockázzuk fel a szalonnát! Majd egy teflonos lábasban vagy serpenyőben süssük ki jó ropogósra! Akkora edényt válasszunk, amelybe majd az összes kifőtt sztrapacska bele fog férni! Ha nem szeretnénk túl zsírosan enni, akkor a leolvadt zsírból szedjünk ki valamennyit, de azért hagyjunk is az edénybe, hogy később, majd ne égjen le a tészta!
- Rakjuk bele az összes sztrapacskát a megpirított szalonnába, és jól forgassuk össze! Kis lángon melegítsük össze, és hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek, de gyakran keverjük meg, nehogy a tészta leégjen!
- Juhtúróval vagy tehéntúróval és tejföllel megöntözve tálaljuk a sztrapacskát!
- Sztrapacskához díszítésként friss zöldhagyma darabokat vagy schnidlinget használjunk!
Tippek
- Egyszerre ne rakjunk bele túl sok tésztát a szaggatóba, hogy nehogy mellette darabokban essen le róla, ahelyett hogy szép apránként szaggatnánk ki!
Amire szükséged lehet
- 5-6 db nagy krumpli
- 50-60 dkg liszt
- 2 tojás
- só
- bors (őrölt)
- kenyérszalonna
- juhtúró vagy tehéntúró
- tejföl
- díszítésként schnidling vagy újhagyma
Figyelmeztetések
- Az ujjunkra vigyázzunk reszeléskor!
- Ne tegyél bele túl sok lisztet! Egyfelől túl kemény lesz a tésztája, amitől nehéz lesz kiszaggatni, másfelől liszt íze lesz, és a kalóriákkal is érdemes spórolni, hiszen már önmagában is nagyon kiadós!
Kapcsolódó videók
Kapcsolódó források, hivatkozások
- Saját recept