Pizzát sütni
A lap korábbi változatát látod, amilyen JViki (vitalap | szerkesztései) 2012. január 23., 17:58-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell pizzát sütni otthon? == right A pizza az egyik legnépszerűbb étel: gyorsan és könnyen elkészíthető, és ízlész szerint var…”)
Hogyan kell pizzát sütni otthon?
A pizza az egyik legnépszerűbb étel: gyorsan és könnyen elkészíthető, és ízlész szerint variálható, így garantáltan mindenki szereti. Ha nem szeretnénk rendelni, otthon is egyszerűen lehet pizzát sütni. Az alábbiakban lépésről lépésre mutatjuk be a házi pizza készítését.
Lépések
- Elsőként a tésztát kell elkészítenünk az alábbi módon:
- 1 dl tejet meglangyosítunk, beleteszünk egy kávéskanál cukrot és belemorzsolunk fél csomag (2,5 dkg) élesztőt. Meleg helyen hagyjuk, hogy a duplájára keljen (8-10 perc alatt).
- Ezután dagasztótálba szitálunk fél kilogramm lisztet, a közepébe mélyedést készítünk és beleöntjük a megdagadt élesztőt. Fakanállal a tál széleitől az élesztőre húzunk egy kis lisztet, esetleg egy kicsit össze is keverhetjük. Ezután hagyjuk további 10 percig dagadni az élesztőt.
- A tésztához adunk még 3 kávéskanál sót, 4 evőkanál olajat (bár ezt el is hagyhatjuk, ha kicsit egészségesebb tésztát szeretnénk), valamint 1-1,5 dl vizet. A fakanállal összekeverjük, majd kézzel vagy a robotgép dagasztó szárával addig dagasztjuk, amíg a tészta elválik a tál falától. Ezután szórjunk még egy kis lisztet a tetejére, majd meleg helyen hagyjuk, hogy a duplájára keljen (ez mintegy 30-40 percet vesz igénybe).
- A kész pizzatésztát gyúródeszkára tesszük, átgyúrjuk, majd kézzel vagy sodrófával a kívánt formára és nagyságúra nyújtjuk. (Ez a mennyiség 4 tálnyi vékonyabb vagy 3 tálnyi vastagabb, kerek pizzához elegendő, de két nagyobb tepsibe is tehetjük.) Ezután olajjal megkent tepsibe fektetjük.
- Közben melegítsük elő a sütőt – állítsuk a legmagasabb fokozatra.
- A kész, de még nyers pizzatésztát megkenjük szósszal, majd ráhalmozzuk a feltéteket.
- A paradicsomos alaphoz egy kisebb lábosba tegyél sűrített paradicsomot és egy kevés vizet. Nyomj bele pár gerezd fokhagymát, adj hozzá sót, borsot ízlés szerint. A fűszerek közül az oregánó és a bazsalikom elengedhetetlen, de adhatsz hozzá még majorannát vagy szárított petrezselymet is. Kis lángon egy kicsit főzd össze és már kenheted is a pizzatésztára.
- Tejfölös alaphoz pizzánként fél kis pohár tejfölt keverj össze sóval, borssal, oregánóval és bazsalikommal, esetleg egy kis fokhagymával, ezután – hidegen – kend rá a nyers pizzatésztára.
- A feltéteknél az alábbiakra figyelj:
- Ha húst tennél rá (például csirkemell csíkokat), előtte pirítsd meg, hiszen a pizza sütési ideje viszonylag rövid, ami alatt a hús nem sülne át.
- A gomba viszonylag sok levet ereszt, ezért ha teszel a pizzára belőle, a pizzaszószt sűrűbbre kell készíteni (ne tegyél bele vizet). Ez a lédúsabb zöldségekre is igaz (pl. brokkoli, kaliforniai paprika).
- A zöldségeket próbáld apró, viszonylag egyforma nagyságú darabokra felkockázni. Ez nem csak az esztétikum miatt fontos, hanem azért is, hogy egyforma módon süljenek át.
- Ha konzerv alapanyagot használsz (pl. kukorica, gomba, ananász), mindig alaposan csepegtesd le a levét, mielőtt a pizzára teszed.
- Ha minden feltétet rátettél a pizzára, amit szerettél volna, reszelj sajtot a tetejére.
- Végezetül nincs más hátra, mint megsütni a pizzát: magas fokozaton rövid idő (10-15 perc) alatt lesz ropogós.
Tippek
- A pizzatésztát kenyérsütő gépben is elkészíthetjük: ilyenkor nincs más dolgunk, csak a hozzávalókat a gépbe öntjük, és a masina elvégzi helyettünk a dagasztás és kelesztés hosszadalmas folyamatát. Ezután a tésztát vegyük ki, nyújtsuk ki, majd a fent leírtak szerint tegyük rá a feltéteket és süssük meg.
- Ha kézzel készíted a pizzatésztát, érdemes nagy mozdulatokkal dolgozni, így több levegőt keversz a tésztába, és könnyebb, ízletesebb lesz a pizza.
- A pizzatészta jól tűri a fagyasztást – a kész tésztát nejlonba csomagolva a hűtőbe is teheted, ha pár napon belül újra szeretnél pizzát sütni, de le is fagyaszthatod, így hónapokig is eláll.
- Ha nem szeretnéd, hogy megkeményedjen a pizza széle, akkor a szósz és a feltétek alól kilógó részt vékonyan kend meg egy kis olivaolajjal.
- A pizza hagyományosan forró kemencében, rövid idő alatt sül meg. Ha óvatosabb vagy, elég 220 fokra vagy közepesen melegre állítani a sütőt, így viszont hosszabb sütési idővel is kell számolnod (20-30 perc).
Amire szükséged lehet
- A tésztához:
- 0,5 kg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 1-1,5 dl víz
- 1 kk. cukor
- 3 kk só
- esetleg 4 ek. olaj
- A pizzaszószhoz paradicsomsűrítmény vagy tejföl és fűszerek
- Feltétek ízlés szerint
- Sajt
Figyelmeztetések
- A pizzaszószt és a feltéteket érdemes addig előkészíteni, amíg a pizzatészta kel, akkor ugyanis már gyorsan kell dolgoznunk, amikor a tepsibe fektettük a megformázott tésztát.
- Ne használjunk pizza készítéséhez növényi alapú sajtot (amit sokszor kifejezetten szendvics- és pizzafeltétként árulnak), mert a magas hőmérsékleten összeugrik, állaga és íze értékelhetetlen lesz.