Bejglit sütni
A lap korábbi változatát látod, amilyen Bianka (vitalap | szerkesztései) 2011. december 23., 16:15-kor történt szerkesztése után volt.
Hogyan kell bejglit sütni?
A karácsonyi készülődés egyik legfontosabb eleme a bejgli. Az igazán szerencséseket a nagymamájuk vagy az anyukájuk meglepi egy kis bejglivel, de akiknél nem kerül magától az ünnepi az asztalra a finomság, azoknak összegyűjtöttük a bejgli készítés fortélyait.
Lépések
- Állítsuk össze a tésztát! Ehhez keverjünk össze 0,5kg átszitált lisztet, 1 dkg sóval, majd szétmajszolva adjuk hozzá a margarint és jól dolgozzuk össze! Adjuk hozzá az élesztőt és a porcukrot, majd a tojás sárgáját és a végén öntsük hozzá a tejet! Mindezt jó alaposan dolgozzuk össze, hogy ne morzsolódjon szét a tészta és ne legyenek repedések rajta!
- Válasszuk szét a tésztát 4 egyenlő részre! A négy egyenlő darabot külön-külön körkörös mozdulatokkal gyúrjuk át még egyszer, hogy minden levegőt kiszorítsunk a tésztából!
- Hűtőben egy órán keresztül pihentetjük a tésztát, hogy az élesztőnek köszönhetően megkeljen a tészta.
- Készítsük el a tölteléket! Amíg a hűtőben pihennek a tészták, addig pont van időnk összeállítani a tölteléket.
- A diós töltelék összeállítása: A vízben főzzük fel a fahéj és vanília rudakat, majd a tálban összekevert diót, cukrot, reszelt citrom és narancs héját és mézet forrázzuk le a forró vízzel! Majd ezt keverjük össze!
- A mákos töltelék összeállítása a dióséhoz hasonlóan történik, csak a mákoshoz tartozó adagokkal.
- A külön választott tésztadarabokat nyújtsuk ki téglalap alakú tésztává, majd egyenletesen oszlassuk el rajtuk a megfelelő mennyiségű tölteléket!
- Tekerjük fel a bejglit! A két oldalsó szél behajtogatásával tekerjük fel a tésztát, majd tegyük bele a sütőbe úgy, hogy az a fele legyen alul, ahol a felhajtás végződik.
- Kenjük le a tészta tetejét a tojás sárgájával, ha ez megszáradt, akkor pedig a tojás fehérjével!
- Előmelegített sütőben 170°C-on 40 percig süssük, amíg túlságosan meg nem barnul a teteje!
Tippek
- A töltelék eloszlatásakor hagyjunk legalább 1 inkább 1,5 centi helyet a tészta oldalától, hogy ne repedjen szét a tölteléktől.
- Mikor felhajtjuk a töltelékkel teli tésztát a két oldalán hajtsuk be a tésztát, hogy ott ne jöjjön ki a töltelék sütés közben!
- A tészta és a töltelék ideális elosztása, hogy amennyi a tésztadarab súlya kb. ugyanannyi tölteléket rakjunk hozzá és oszlassunk el benne!
- A töltelékek adagjait úgy írtuk össze, hogy akkor lesz a tésztához elegendő töltelék, ha a diósat és a mákosat is elkészítjük. Tehát, ha mondjuk csak diósat vagy csak mákosat szeretnénk, akkor duplázzuk meg az adagokat!
Amire szükséged lehet
A tészta hozzávalói
- 0,5 kg liszt
- 0,5 dkg só
- 1 dkg élesztő
- 5dkg porcukor
- 1 tojás sárgája
- 20 dkg margarin
- 1,5 dl tej
A diós töltelék hozzávalói
- 50 dkg dió
- 30 dkg porcukor
- 8 dkg méz
- 5 dkg mazsola
- 1 vanília rúd
- 1 rúd fahéj
- 2 dl víz
- 1 citrom héja
- fél narancshéj
A mákos töltelék hozzávalói
- 40 dkg mák
- 30 dkg kristálycukor
- 10 dkg méz
- 1 citrom héja
- 5 dkg mazsola
- 1 vaníliarúd
- fél narancshéj
- 2 dl víz
Figyelmeztetések
- A sót alaposan oszlassuk el a lisztben, mivel, ha nem így teszünk, akkor az élesztő nem tudja kifejteni hatását, és nem lesz elég omlós a bejglink!
- Mindig úgy helyezzük a tésztát a tepsibe, hogy az a rész legyen alul, ahol a felhajtogatáskor elfogyott a tészta, mivel ha ez felülre kerül, akkor a meleg levegőtől könnyen felnyílik és kirepedezik a tészta!
Kapcsolódó videók
Kapcsolódó források, hivatkozások
- Nagyi receptje