Puncsot készíteni
A lap korábbi változatát látod, amilyen Kiscsillag (vitalap | szerkesztései) 2011. november 30., 10:57-kor történt szerkesztése után volt. (→Hogyan kell puncsot készíteni?)
Hogyan kell puncsot készíteni?
Egy téli összejövetel szinte elképzelhetetlen puncs nélkül. Mindenki fejében létezik egy elképzelés arról, hogy milyennek kell lennie a puncsnak, s ennek megfelelően több száz különféle változata létezik a hidegtől a melegig, a klasszikus angoltól a trópusiig. A punch szó perzsa nyelven eredetileg ötöt jelent, vagyis az öt hozzávalót: alapszesz, citrom, fűszerek, tea és víz. A bólé olyan szoros rokonságot mutat a punccsal, hogy gyakran szinonimaként emlegetik, egyesek viszont a meleg változatot azonosítják be a punccsal, míg a bólét a hideg verzióval.
Lépések
- Forró puncs egyszerűen
- Hozzávalók: 1 l száraz vörösbor, 1 l narancslé, 250 g kristálycukor, 8 tojássárgája, 0,5-1 dl rum, 1 tk fahéj, 1 tk szegfűszeg, ½ csillagánizs.
- A tojássárgáját cukorral elkeverjük, majd vízfürdő felett robotgéppel habosra keverjük. Ügyeljünk rá, hogy ne legyen túl forró a víz.
- Amikor krémessé válik, apránként adjuk hozzá a vörösbort, amíg kissé lehűl.
- Öntsük át egy nagy főzőedénybe, adjuk hozzá az összes vörösbort, narancslét, rumot és a fűszereket.
- Négy-öt percig lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett főzzük.
- Nagy puncsos tálban tálaljuk.
- Eredeti angol puncs
- Hozzávalók: 0,5 l édes vörösbor, 0,5 l édes fehérbor, 3 dl rum, 1 kg kristálycukor, 4 citrom, 4 narancs.
- Hámozzuk le a gyümölcsök sárga héját.
- A héjakat 1 l vízzel felforralom, majd ezt követően hozzáöntöm az alkoholt.
- Adjuk hozzá a cukrot, és forráspontig hevítsük.
- Csavarjuk bele a gyümölcsök levét, és jól keverjük össze.
- Azonnal tálaljuk.
- Barbadosi Rum Punch: e híres puncs a küldetésükből hazatérő angol katonák egyik kedvenc itala volt, még versbe is foglalták: „One Sour, Two Sweet, Three Strong and Four Weak”. Egy savanyú (egy rész citrom), két édes (két rész cukor), három erős (három rész rum) és négy gyenge (négy rész víz).
- Trópusi puncs
- Hozzávalók: 1,5 l ananászlé, 3,5 dl narancslé, 3,5 dl limonádé, 3,5 l víz, fél bögre cukor, 1 l gyömbér ízű üdítőital. Narancsgerezdek, cseresznye, eper a díszítéshez.
- Keverjük össze az össze hozzávalót, kivéve a gyömbéres üdítőt, majd tegyük be a hűtőbe.
- Tálalás előtt adjuk hozzá a gyömbért.
- Alkoholmentes karácsonyi puncs recept
- Hozzávalók: 1 l vanília fagylalt, 8 dl hűtött gyömbér ízű üdítőital, 2 pohár ananászlé, 2 pohár narancslé, fél pohár citromlé, negyed pohár méz, 2 teáskanál Maraschino cseresznyelé.
- Keverjük össze az ananászlét, a narancslét és a citromlét a mézzel, majd tegyük a hűtőbe.
- Egy puncsos tálba kis gombócokként halmozzuk fel a fagylaltot, majd öntsük rá a gyümölcslé és méz keverékét. Majd addig keverjük, míg a fagylalt teljesen feloldódik.
- Adjuk hozzá a gyömbéres italt, és tálaljuk.
Tippek
- Figyeljünk oda a díszítésre, hogy gusztusos legyen az ital.
- Bátran kísérletezzünk a hozzávalókkal.
Amire szükséged lehet
- puncsos tál
- a fenti recepteknél szereplő hozzávalók
- robotgép (opcionális)
Figyelmeztetések
- Ne igyunk az alkoholos verzióból túl sokat!