Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Házilag szaloncukrot készíteni

A lap korábbi változatát látod, amilyen Kiscsillag (vitalap | szerkesztései) 2011. november 28., 13:48-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell házilag szaloncukrot készíteni? == A házilag készített szaloncukor nem tartalmaz adalékanyagokat, általában olcsóbb, mint egy minőségibb bolti …”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Hogyan kell házilag szaloncukrot készíteni?

A házilag készített szaloncukor nem tartalmaz adalékanyagokat, általában olcsóbb, mint egy minőségibb bolti édesség, és kedvünk szerint ízesíthetjük.

Lépések

  1. Fondantos szaloncukor kakaóba mártva
    • Hozzávalók: ½ kg cukor, 1,5 dl víz, 10 dkg étcsokoládé, 5 dkg vaj, 10 dkg apróra vágott mazsola, 20 dkg darált dió, 10 dkg darált keksz, 1 narancs héja.
    • A cukrot vízzel forraljuk 10 percig, majd időnként kevergetve addig hűtsük, míg elkezd kifehéredni, és jó sűrű nem lesz.
    • Keverjük hozzá a csokit és a vajat.
    • Hagyjuk egy napot száradni, majd öntsük hozzá a diót, a mazsolát, a kekszet és a narancs héját.
    • Gyúrjuk össze úgy, hogy a kókuszgolyónál keményebb masszát kapjunk.
    • Formázzuk meg a szaloncukrokat, hempergessük meg kakaóban, majd csomagoljuk.
  2. Kávés szaloncukor
    • Hozzávalók: 1/2 kg cukor, 1 dl víz, 1 adag erős feketekávé, 3 dkg vaj, kis rum, kakaó.
    • A Fondantos szaloncukor receptjéhez hasonlóan forraljuk a cukrot a vízzel.
    • Keverjük hozzá a feketekávét, a vajat és a rumot. Gyúrjuk össze.
    • Hagyjuk kicsit kiszáradni, majd formázzuk meg a szaloncukrokat, hempergessük meg kakaóba, és csomagoljuk be.
  3. Cukormentes szalon-„cukor” (kókuszos-mandulás)
    • Hozzávalók: 50 dkg mazsola, 20 dkg őrölt mandula, 10 dkg kókuszreszelék, 2 citrom reszelt héja, csipetnyi őrölt fahéj, 5 dkg méz (opcionális).
    • A mazsolát öntsük le forró vízzel, és hagyjuk 5 percig állni.
    • Robotgépben dolgozzuk össze a mandulát, a kókuszreszeléket, a citromhéjat, a fahéjat és a mazsolát (előtte öntsük le róla a vizet). Szükség esetén kis vízzel vagy mézzel segíthetünk az összeállításban.
    • Formázzuk meg, és csomagoljuk.

Tippek

  • Szaloncukormáz: 15 dkg margarint olvasszunk fel, keverjük össze 5 dkg karobporral és néhány csepp steviával. Ha már nem túl forró, mártogassuk bele a szaloncukrokat, majd hagyjuk megdermedni.

Amire szükséged lehet

  • a receptekben leírt hozzávalók
  • szép csomagolópapír

Figyelmeztetések

  • Ha nem sikerülne elsőre, ne menjen el a kedvünk.

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag