Pitypangból szörpöt készíteni
A lap korábbi változatát látod, amilyen Zserbó (vitalap | szerkesztései) 2021. május 25., 11:43-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell pitypangból szörpöt készíteni? == right|250px '''A gyermekláncfű kedves kis sárga virága szinte minden kertben, szántón m…”)
Szerkesztés Hogyan kell pitypangból szörpöt készíteni?
A gyermekláncfű kedves kis sárga virága szinte minden kertben, szántón megtalálható. Gyógyító hatású gyomnövény, melynek különböző részeiből saláta, tea, kávépótló és méz is készül. Vitaminok, ásványi anyagok gazdag forrása, valamint méregtelenítő és számos egyéb jótékony hatása is van a szervezetre. De hogyan készíthetsz a pitypangból finom szörpöt?
Szerkesztés Lépések
- Készítsd elő a hozzávalókat:
- Szedj annyi pitypangot, melyek virágszirmai leszedve kb. 2 maréknyi mennyiség lesz.
- Ne mosd meg a virágokat, különben lemosod a pollent róluk.
- Csipegesd le a virágszirmokat a zöld virágfejről. Mindezt egy kés segítségével is megteheted, ha közvetlenül a zöld rész fölött közvetlenül levágod a szirmokat.
- Gondold át, hogy mennyi szörpöt szeretnél készíteni: 2 marék pitypangsziromhoz 1 kg kristálycukor, 1 db citrom leve és 1 liter víz szükséges. Ehhez mérten készítsd elő az alapanyagokat.
- Készítsd el a szörpöt:
- Tedd a lábosba a szükséges mennyiségű hideg vizet, dobd bele a virágszirmokat, majd tedd fel főni. Amint felforrt a víz, tedd félre a lábost és hagyd egy éjszakán át állni.
- Másnap szűrd le a virágokat, jól nyomkodd ki a bennük maradt levet is és azt is add a leszűrt léhez.
- Alacsony lángon melegítsd – hűtsd, melegítsd - hűtsd egészen addig, míg szörp állagúra sűrűsödik. Tehát a folyamat közben figyeld, hogy ne forrjon fel: ilyenkor kicsit kapcsold le a gázt és hagyd hűlni.
- Ha szükséges az esetlegesen a virágban maradt rovarok miatt, szűrd át a végeredményt.
- Még forrón töltsd üvegekbe, majd tartósítsd dunsztolással.
Szerkesztés Tippek
- A virágokat leszedést követően érdemes szétteríteni egy papírra, hogy a kis bogarak, rovarok lejussanak róla.
- A friss virágokból szirupot, azaz pitypangmézet is készíthetsz, ha egy kevés szörpöt tovább melegítesz, akár 2 órán keresztül. A tökéletes állag elérése érdekében se túl sűrű, se túl lágy ne legyen a végeredmény. Üvegben, dunsztolva szintén sokáig eláll.
- Cukor helyett mézzel is elkészítheted a szörpöt, ha 1 liter vízhez kb. 20 dkg mézet számolsz. Ilyenkor a mézet csak a folyamat legvégén add hozzá: a virágot, a citromot és a vizet forrald kb. egy órán keresztül, majd a tűzről levéve hagyd picit hűlni és add hozzá a mézet.
Szerkesztés Amire szükséged lehet
- pitypang
- cukor, méz
- víz, citrom
- nagy főzőedény, üvegek
Szerkesztés Figyelmeztetések
- A virágokat csak autóúttól messzebb, illetve nem permetezett területről szedd le.
- Virágpora makacs sárga foltot képes hagyni a textileken, ezért körültekintően dolgozz vele. Érdemes nejlonzacskóban gyűjteni.
- A virágpora, illetve a növényben lévő keserűanyagok szeszkviterpénjei allergiát válthatnak ki az érzékenyeknél.
- Bármelyik részének felhasználása előtt nézz utána mire való, mennyit érdemes/szabad elfogyasztani belőle.