Élelmiszerpazarlást elkerülni
A lap korábbi változatát látod, amilyen Zserbó (vitalap | szerkesztései) 2021. március 16., 13:35-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell élelmiszer-pazarlást elkerülni? == right|250px A modern jóléti társadalmakban sajnos gyakori jelenség az élelmiszer-paza…”)
Szerkesztés Hogyan kell élelmiszer-pazarlást elkerülni?
A modern jóléti társadalmakban sajnos gyakori jelenség az élelmiszer-pazarlás. Csak Magyarországon évente átlagosan 68 kg élelmiszert dob ki egy ember. Mégis mit lehet annak érdekében tenni, hogy átgondoltabban vásároljunk, étkezzünk és úgy általában, élelmiszer-pazarlástól mentes konyhát alakítsunk ki?
Szerkesztés Lépések
- Heti menü megtervezése:
- Nézz szét otthon, hogy milyen alapanyagok vannak, amit jó lenne felhasználni az adott héten.
- Menütervező írása: találd ki előre, hogy a héten melyik nap milyen ételt szeretnél elkészíteni.
- Átgondolt vásárlás:
- Bevásárló lista: a heti menü alapján írd meg a bevásárló listád. Írd fel a hétre szükséges alapanyagokat, illetve azokat a tételeket, melyekből kifogytatok és biztosan kell az utánpótlás, mert felhasználjátok őket.
- Csökkentsd a bevásárlások számát: nagybevásárlásokon a szükséges élelmiszerek mellett töltsd fel az otthoni készleteket a különböző háztartási-, illetve egyéb termékkel, így nem kell gyakran boltba járnotok. Az emellett felmerülő igényeket a hét során gyorsan és céltudatosan el tudjátok intézni, mint például a friss pékáru megvásárlása.
- Olyan dolgokat vásárolj, melyeket szerettek és el fog fogyni.
- Ügyelj a mennyiségre: csak annyi alapanyagot tegyél a kosaradba, melyet fel is tudsz használni vagy megfelelően tárolni.
- Helyes tárolás: a megvásárolt élelmiszereket tárold a számukra megfelelő hőmérsékleten. A gyümölcsöket, zöldségeket célszerű hűvös tárolóhelységet kialakítani.
- Tartósítás:
- Mélyhűtőzz: nem csak alapanyagok, de kész/maradék ételek lefagyasztásával is rengeteg ételt meg tudsz menteni a kidobástól.
- Használd a különböző tartósítási eljárásokat: például készíts lekvárt, kompótot, zöldségkrémeket, melyek üvegbe elzárva sokáig elállnak. Emellett az aszalás, zöldségchipsek készítése is jó tartósítási megoldás.
- Helyes étkezési szokások kialakítása:
- Adagok kiszámolása: figyeld meg, hogy mennyi étel szokott nálatok elfogyni és az alapján kalkuláld ki a főzéshez szükséges alapanyagok mennyiségét.
- Csak annyit szedj, amennyit megeszel.
- Használd fel, mentsd meg a maradékokat, készíts belőlük új ételt. Például a máglyarakás egy tipikus maradékmentő étel.
- Komposztálás: amelyik ételt már nem tudtad megmenteni, illetve a zöld hulladékot forgasd vissza a természetbe.
Szerkesztés Tippek
- Ha sokat főztél, vigyél valakinek ételt.
- A felesleges vásárlások számának csökkentésével a pillanat hevében történő vásárlásokat is mérsékelni tudod.
- Kövesd nyomon a kidobott ételek mennyiségét: 1-1 hétig jegyezd fel, így még tudatosabbá válhatsz.
Szerkesztés Amire szükséged lehet
- bevásárló lista
- komposztáló
- nagy mélyhűtő
Szerkesztés Figyelmeztetések
- A hamar romlandó élelmiszereket csak akkor vásárold meg, ha időben elfogyasztjátok vagy van hely a mélyhűtőben.
- Vásárláskor ragaszkodj a bevásárló listádhoz.
- Gyakran nézz szét a hűtődben, hogy a korai lejáratú dolgokat időben fel tudd használni.