Vitamint fogyasztani
A lap korábbi változatát látod, amilyen Hogyankell (vitalap | szerkesztései) 2020. november 12., 18:40-kor történt szerkesztése után volt. (Visszaállítottam a lap korábbi változatát: Erika2220 (vita) szerkesztéséről Kiscsillag szerkesztésére)
Szerkesztés Hogyan kell vitamint fogyasztani?
A vitaminok fogyasztásakor az egyik legfontosabb, hogy megkülönböztessük a vízben, illetve a zsírban oldódó vitaminokat, hiszen ezzel elkerülhetjük a túlzott vitaminfogyasztást, ami – akárcsak a vitaminhiány – gyakori és komoly probléma. Ha azonban megfelelő mennyiségű vitamint fogyasztunk, testileg, lelkileg jobban fogjuk érezni magunkat.
Szerkesztés Lépések
- A zsírban oldódó vitaminokat (A, D, E, K) a szervezet akkor képes hasznosítani, ha megfelelő mennyiségű zsiradékot is a szervezetünkbe viszünk. Mivel azonban ezeket a vitaminokat képes a szervezet elraktározni, a túlzott vitaminbevitel súlyos problémákat is okozhat:
- Az A-vitamin csontkinövést, bőrgyulladást okozhat, ha túl sokat fogyasztunk belőle, ráadásul összezavarja a szervezet védelmi rendszerét, ami akár halállal is járhat.
- A D-vitamin túlzott fogyasztása érelmeszesedést okozhat.
- Az E-vitamin túladagolása esetén fejfájást, emésztőszervi vagy szívbetegséget, sőt, akár tüdőrákot is eredményezhet.
- A vízben oldódó vitaminokat (B, C, folsav, biotin) a szervezet nem raktározza el, így minden nap szükség van a bevitelükre, így kisebb az esélye annak is, hogy túladagoljuk. Ugyanakkor azért nem árt vigyázni, mert például a huzamosabb ideig történő túlzott bevitel ez esetben is gondokat okozhat (pl. a C-vitamin esetében hasmenést, a B-vitamin pedig növeli a rák kockázatát).
- A vitaminokat lehetőség szerint természetes forrásból pótoljuk, sok esetben ugyanis a mesterségesen előállított vitamin éppen ellenkező hatással bír. Kutatók például bizonyították, hogy a szintetikus E-vitamin emelt dózisban, hosszú időn át szedve növeli a tüdőrák kockázatát, míg a természetes úton bevitt E-vitamin tumorvédő hatású.
- A legfőbb vitaminokat az alábbi ételekkel pótolhatjuk:
- A-vitamin: a hámsejtek osztódásában, megújulásában, a sebképződésben játszik szerepet, jót tesz a bőrnek, a hajnak és a látásnak. Hiányában akár vakság is bekövetkezhet. A-vitamint tartalmaz pl. a sárgarépa, a sütőtök, a máj, a tojássárgája és a tengeri halak.
- B-vitamin: az anyagcsere és az idegrendszer egészségéért felel. B1-vitamint tartalmaz a rizs, a zabliszt, a korpás búza, a korpa, a tej és sok zöldségféle. B2-vitaminforrásnak számítanak a tejtermékek, a máj, a hal, a tojás és a leveles zöldfőzelékek. B3-vitamint tartalmaznak a gabonafélék, az aszalt gyümölcsök, a leveles zöldségek, a burgonya, a hal és a húsok. B5-vitamint vihetünk be a szervezetünkbe a gabonafélék, hüvelyesek, húsok, lazac, csirke vagy a sajtok fogyasztásával. A B6-vitamin természetes forrása a búzakorpa, búzacsíra, máj, vese, tej, káposzta, marhahús és tojás. A B12-vitamin megtalálható a májban, a vesében, a tojásban és a tejben, valamint a marha- és sertéshúsokban.
- C-vitamin: antioxidáns, részt vesz a fertőzések elleni küzdelemben, bőrünket feszessé teszi. A citrusfélék, kivi, brokkoli, karfiol, csipkebogyó és a sóska is gazdag C-vitaminban.
- D-vitamin: elősegíti a kalcium csontokba épülését. Egyik legfontosabb forrása a napfény, ezért naponta jó, ha legalább 10-15 percet éri napfény a bőrünket (óvakodjunk azonban a káros UV-sugárzástól). Emellett a halak, a tojás, a halolaj, a joghurt és a sajtok tartalmaznak még D-vitamint.
- E-vitamin: oxigénnel látja el a szervezetet, fokozza az állóképességet, késlelteti az öregedést. Az E-vitamint búzacsíra, növényi olajok, brokkoli, spenót, gabonamagvak és tojás bevitelével pótolhatjuk.
- A felnőtteknek ajánlott napi beviteli értéket az alábbi táblázat tartalmazza. Ne felejtsük el, hogy ezt azonban számos tényező (pl. dohányzás, sportolás) befolyásolhatja, ezért, ha tehetjük, kérjük dietetikus vagy orvos tanácsát.
Szerkesztés Tippek
- Különösen a téli időszakban figyeljünk oda a vitaminok megfelelő bevitelére, hiszen ilyenkor jellemzően kevesebb zöldséget fogyasztunk.
Szerkesztés Amire szükséged lehet
- Megfelelő mennyiségű vitamin
- Helyes étrend kialakítása
Szerkesztés Figyelmeztetések
- Európa-szerte eltérő adatokat adnak meg a helyes vitaminbeviteli értékre vonatkozóan. Ennek felülvizsgálata és egy egységesebb rendszer kidolgozása jelenleg is folyik.