Cukkiniből ananászbefőttet készíteni
A lap korábbi változatát látod, amilyen Zserbó (vitalap | szerkesztései) 2020. augusztus 24., 08:55-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell cukkiniből ananászbefőttet készíteni? == right|250px A nyári cukkiniszezonban sokszor fogyasztjuk ennek a tökfélének a tö…”)
Szerkesztés Hogyan kell cukkiniből ananászbefőttet készíteni?
A nyári cukkiniszezonban sokszor fogyasztjuk ennek a tökfélének a töltött, rántott, rakott, grillezett és még megannyi verzióját. Rengeteg receptet fel lehet dobni a cukkinivel, ugyanis semleges ízét szinte bármilyen fűszerezéssel, ízesítéssel karakterizálhatjuk. A hamis ananászbefőtt különleges és ízletes elkészítési módja a nyáron könnyen beszerezhető cukkiniknek.
Szerkesztés Lépések
- Készíts elő néhány tiszta befőttes üveget.
- Készítsd elő a cukkiniket:
- Mosd meg és hámozd meg őket.
- Vágd őket félbe és kapard ki a magjukat.
- Kockázd fel 1-2 cm-es darabokra.
- Főzd be a cukkinit:
- Tedd bele egy nagy lábosba a kockára vágott cukkiniket.
- Öntsd fel 1 liter ananászlével és 3,5 dl citromlével, majd tegyél bele ízlés szerint 400-500 g kristálycukrot.
- Forrald fel, majd 20 percig rotyogtasd fedő nélkül.
- Közben fél liter ananászlében oldd fel, forrald fel a tartósítószert, majd azt is tedd a cukkinis lábosba és jól keverd össze.
- Tedd el befőttként:
- Még forrón merd bele az előkészített üvegekbe a befőttnek valót és légmentesen csavard rá az üvegek tetejét. Ilyenkor a befőtt hője sterilizál, ezért célszerű minél tovább fenntartani a magas hőmérsékletet, melyet száraz dunszttal tudsz elérni. Opcionálisan fordítsd fejjel lefelé az üvegeket, hogy az üveg száját belülről is hőkezelje a forró lé.
- Készíts száraz dunsztot: ahhoz, hogy a minél lassabban hűljön le a befőtt, csavard az üvegeket újságpapírba, illetve tedd meleg takarók közé vagy hűtőtáskába (szigetel) és hagyd benne pár napig, majd mehetnek a spájzba.
Szerkesztés Tippek
- Gyömbér, szegfűszeg hozzáadásával még finomabbá teheted a befőttet.
- Tökből is elkészíthető a befőtt.
- Ananászlé helyett ananászszörpöt is fel lehet használni a befőtthöz annyi vízzel keverve, mely éppen ellepi a cukkinit. Ilyenkor kevesebb cukrot kell pluszban felhasználni.
Szerkesztés Amire szükséged lehet
- 400 g kristálycukor
- másfél liter ananászlé (100%-os)
- 3,5 dl citromlé (100%-os)
- 2,5 kg kockára vágott cukkini
- befőtt-tartósítószer másfél literhez
- befőttes üvegek
Szerkesztés Figyelmeztetések
- Az ananászlé legyen jó minőségű.
- Lassan merd az üvegekbe a forró cukkinit, nehogy elrepedjen az üveg a hirtelen nagy hőtől.
Szerkesztés Kapcsolódó videók