Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Croissantot készíteni

A lap korábbi változatát látod, amilyen Bgyorfi (vitalap | szerkesztései) 2018. február 6., 14:44-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Szerkesztés Hogyan kell croissantot készíteni?

Croissant.jpg

Szeretnéd francia reggelivel meglepni szeretteidet, de eddig még nem volt merszed belevágni? Az igazi francia croissant kicsi és kellőképpen vajas. Habár elkészítése rendkívül időigényes, bőven megéri az idő- és energiaráfordítást! Teremts igazi francia hangulatot otthonodban!

Szerkesztés Lépések

  1. Írj bevásárlólistát, és szerezd be a francia péksütemény hozzávalóit!
    • 50 dkg liszt,
    • 25 dkg vaj,
    • 2 dl meleg tej,
    • 2 dl meleg víz,
    • 5 evőkanál cukor,
    • 1 tojás,
    • 1 evőkanál élesztő,
    • 1 teáskanál só.
  2. Öntsd a tejet egy nagy keverőtálba, adj hozzá két evőkanál cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Alaposan keverd össze, nagyjából 10 perc elteltével ellenőrizd, hogy az élesztő kellőképpen felfutott-e.
  3. Amint azt tapasztalod, hogy térfogata megnőtt, teteje pedig habossá vált, add hozzá a sót, lisztet, vizet, maradék cukrot, és jól dolgozd össze!
  4. 10 perc elteltével 5 dkg olvasztott vajat adj hozzá, és folytasd a dagasztást! Amikor a tészta fényessé válik, majd ledobja az edény falát, takard le egy konyhai kendővel! Pihentesd egy óra hosszat meleg helyen, amíg nagyjából a duplájára nem duzzad.
  5. Egy óra elteltével rakd alaposan megkelt tésztádat egy lisztezett gyúrótáblára! Átgyúrást követően vágd fel 8 egyenlő részre, majd formázz kisebb cipókat!
  6. Nyújtsd a kapott cipókat kör alakúra, majd vajazd meg őket! 20 dkg fagyos vajat oszlass szét 8 egyenlő részre, majd ezután egyenként reszeld rá a kör darabkákra az adagokat. Egészen addig folytasd, amíg a tészta és a vaj el nem fogy. Ezt követően ismét nyújtsd, majd hajtogasd egymásra a lapok rétegeit!
  7. Az így kapott formákat ismét takard le, majd tedd be őket a hűtőbe fél órára!A nyújtást és hajtogatást még háromszor meg kell ismételni, minimum fél órás különbségekkel. Ez különösen fontos kulcsművelet a leveles tészta tökéletes állagának eléréséhez. Mindezek után 6 órán át pihentesd a vajas tésztát!
  8. A temérdeknyi pihentetés után, nyújtsd a tésztát kb. 1 cm-es körre a sütés előtt, majd vágd fel egységesen 8-10 tortaszelet formájú cikkre. A szélesebb végektől indulva végezd el a croissantok feltekerését!
  9. Béleld ki sütőpapírral a tepsidet, majd egymástól kisebb távolságokra helyezd el a croissantokat! A 8-10 feltekert kiflicskét kend meg frissen felvert tojással annak érdekében, hogy kellőképpen megpiruljanak. Szigorúan csak előmelegített sütőben, 15 perc alatt, 180 fokon süsd aranybarnára őket!
  10. Fogyaszd melegen és ropogósan, lekvárral és vajjal megkenve, ahogyan az igazi franciák! Kísérőképpen főzd le kedvenc kávédat és élvezd a mennyei ízek találkozását!
  1. Az igazi vajas croissant kívül ropogós, belül fenségesen lágy. Akkor a legtökéletesebb, ha készítés közben a rétegeket külön vajazod meg. Amennyiben kevésbé célod a vajas tészta elérése, úgy ezt a lépést kevesebb vajjal, vagy akár anélkül is elvégezheted!
  2. Imádod a csokoládét? Ebben az esetben szórd meg félholdjaidat étcsokoládé szemekkel a sütés végezte előtt pár perccel! Nem csupán vonzóbbá, hanem különlegesebbé is teszi édességeidet.
  3. Igazi frissességre vágysz? Frissen sült croissantod mellé fogyassz friss és zamatos gyümölcsöket! Eperrel, ribizlivel, áfonyával mennyei párost alkotnak!

Szerkesztés Amire szükséged lehet

  • Bevásárlólista és hozzávalók,
  • gyúródeszka,
  • alufólia vagy konyhai kendő,
  • sütőpapír és előmelegített sütő,
  • sok szabad óra,
  • egy kis étcsokoládé,
  • tálaláshoz még több vaj,
  • kedvenc ízes lekvár.

Szerkesztés Figyelmeztetések

  • Frissen az igazi! Az állás nem igazán tesz jót neki, képes összeesni. Azonban nem kell aggódni, amint megérzed friss illatát pillanatok alatt elfogy majd!

Szerkesztés Videók

Szerkesztés Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bgyorfi, Bollar