Grincsfát készíteni
A lap korábbi változatát látod, amilyen JViki (vitalap | szerkesztései) 2017. november 29., 16:03-kor történt szerkesztése után volt. (→Kapcsolódó források, hivatkozások)
Szerkesztés Hogyan kell grincsfát készíteni?
A grincsfa vagy manófa az utóbbi időben egyre népszerűbb karácsonyi dekoráció. Az alapja valamilyen örökzöld, amit egy sipkához hasonló formában meghajlítanak, és ezután karácsonyi díszekbe „öltöztetik”. A grincsfát ma már szinte bármelyik virágárusnál meg lehet venni, de akár magunk is elkészíthetjük otthon – így biztosan olyan lesz, amilyet szeretnénk, és még az árán is spórolhatunk.
Szerkesztés Lépések
- Áztasd be az oázist vízbe, amíg megszívja magát – ez egyrészt a súly miatt fontos, másrészt az élő örökzöldekből készített grincsfa így később kezd el fakulni, hullani.
- Az oázist vágd méretre, majd tedd egy akkora cserépbe vagy kaspóba, ami képes lesz stabilan megtartani a grincsfát. Ha biztosra akarsz menni, az oázis alá/mellé/fölé szórhatsz kavicsot vagy homokot.
- Az oázis közepére szúrd bele a grincsfa „törzsét” képező örökzöldeket. Sok helyen látni sima szálakból készített manófát – ennek az alapanyaga a zanót, amit virágpiacon, nagyobb lerakatban tudsz beszerezni. De a manófához használhatsz ciprust, tuját, fenyőágat vagy ezek keverékét – esetleg (színesre fújt) száraz gallyakkal vegyesen.
- Ha kellő mennyiségű ág van stabilan az oázisban, akkor ki kell alakítani a jellegzetes manósipka formát. Rögzíts kötöződrótot a grincsfa tövéhez, majd kezdd el körbetekerni az ágakat. Alul hagyd szélesebbre a grincsfát, majd vedd egyre sűrűbbre és szorosabbra a hurkokat. Ahol már kezdenek elvékonyodni az ágak, ott hajlítsd meg a fát, és így folytasd a kötözést egészen az ágak végéig, ahol egyszerűen vágd el a drótot, és hajlítsd az ágvégek köré. A drót tartást ad a grincsfának, a segítségével a kívánt alakzatba hajlíthatod az ágakat.
- Ha van hely a grincsfa alja és a kaspó között, akkor oda tűzz még örökzöld ágakat, mintha egy kis koszorún ülne a manósipka.
- A „csupasz” grincsfát ezután kedved és ízlésed szerint díszítheted – a lehetőségeknek csak a fantázia szab határt. Néhány ötlet:
- Rakj egy karácsonyi gömböt, csengettyűt a grincsfa vékony, meghajlított végére – ettől lesz igazán bolondos hatása.
- Tekerd körbe a grincsfát egy szép szalaggal – ez egyrészt eltünteti a kötöződrótot (vagy legalábbis elvonja róla a figyelmet), másrészt kihangsúlyozza a formáját.
- Alulra tegyél nagyobb díszeket – ezeket rögzítheted közvetlenül a növényhez, vagy egy pálcához, amit aztán a grincsfába szúrsz. Használj ragasztópisztolyt vagy drótot.
- A grincsfa teteje felé közeledve inkább kisebb díszeket (pl. gyöngyöket) tegyél, hogy ne takarják ki a jellegzetes formát. A végét nem feltétlenül kell díszíteni, főleg, ha szalaggal is körbetekerted az ágakat.
- Díszként bármilyen karácsonyi dekorációt használhatsz, amit a karácsonyfára vagy az adventi koszorúra tennél – gömböket, csillagokat és más figurákat, a készen vett díszek mellett terméseket, stb.
- Ha fokozni akarod a karácsonyi hangulatot, szalag helyett (mellett) világító izzósorral is körbetekerheted a manósipkát.
Szerkesztés Tippek
- Grincsfát akár egy élő, cserepes tujából is készíthetsz, így még hosszabb ideig tart a dekoráció.
- A grincsfa mérete az egészen picitől az óriásiig terjedhet – az alapanyagokat is ennek megfelelően kell beszerezni. Érdemes körülnézni és ötleteket meríteni, majd nagyjából megtervezni, hogy milyen grincsfát szeretnél készíteni.
- Egy-egy kisebb, saját készítésű grincsfa kitűnő ajándék lehet a karácsonyi időszakban.
Szerkesztés Amire szükséged lehet
- Örökzöldek – zanót, ciprus-, tuja- vagy fenyőágak
- Kaspó, cserép
- Oázis, esetleg homok, kavics
- Kötöződrót
- Ragasztópisztoly, ragasztó
- Díszítő szalag és egyéb díszek
Szerkesztés Figyelmeztetések
- A „tökéletes” grincsfák elkészítéséhez kell egy kis gyakorlat, de ettől nem kell megijedni - ennek az „antikarácsonyfának” épp az a lényege, hogy nem kell pontosan szimmetrikusnak lennie. Ha kicsit ferde vagy szabálytalan a saját készítésű manófánk, akkor még vidámabb hatást kelt.