Csirkepörköltet készíteni
A lap korábbi változatát látod, amilyen Pribeksakkom (vitalap | szerkesztései) 2017. október 6., 14:32-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell Csirkepörköltet készíteni? == center|300px A magyarok és a pörkölt receptek kézen fogva járnak egymással, hisz köztudot…”)
Hogyan kell Csirkepörköltet készíteni?
A magyarok és a pörkölt receptek kézen fogva járnak egymással, hisz köztudottan ez az egyik kedvenc fogásunk. A pörkölt hatalmas múlttal rendelkezik, ebből adódóan is minden magyarnak megvan a saját pörkölt receptje, és mind valami egyedi hozzávalótól válik különlegessé. Elkészítési módszerek végeláthatatlan sorai várnak ránk a receptek labirintusában. Ez a cikk segíteni fog Neked abban, hogy elkészítsd a saját egyszerű csirkepörköltedet.
Lépések
- Mosd meg a zöldségeket és a húst! Legyen tiszta az alapanyag!
- Szeletelésre fel! A paprikát, vöröshagymát és paradicsomot vágd apró darabokra!
- Fogj egy nagy lábast, és melegíts fel benne egy kis olajat vagy zsírt!
- Ha az olaj vagy zsír felmelegedett, közepes lángon folytasd a főzést!
- Add hozzá a felaprózott vöröshagymát, és néha kavarj egyet rajta!
- Várd meg, míg a hagyma elveszíti erőteljes illatát és elnyeri üveges színét, majd keverd hozzá az előkészített paprikát és paradicsomot!
- A paradicsom levének elegendőnek kell lennie a szaft létrejöttéhez, de ha úgy látod, hogy a paradicsom leve nem hozza a kívánt hatást, egy nagyon minimális vízzel meglocsolhatod!
- Amint a lábasban lévő hozzávalók összefőnek, tedd a csirkecombokat is az edénybe!
- Vízzel öntsd fel úgy, hogy a húst éppen ellepje a víz!
- Jöhetnek a fűszerek! Adj hozzá ízlés szerint sót, pirospaprikát, borsot és majorannát, majd főzd ízlés szerinti ideig! Ne felejtsd el néha megkavargatni!
Tippek
- Sűrűbb szaftkedvelőknek ajánlott nagyobb hagyma, paprika, illetve paradicsom választása vagy akár a zöldségek adagjainak megduplázása.
- Ha úgy szereted a húst, hogy szinte magától leomlik a csontról, kb. 45 percig főzd.
- Köretnek kedv szerint készíthetsz tésztát, nokedlit vagy rizst, de akár friss kenyérrel is eheted.
- Ha elkészültél, a tálalt ételt feldobhatod egy kanál tejföllel.
- Ne felejtsd el a csalamádét! Esetleg kovászos uborka, csemegeuborka vagy cékla. Ízlés kérdése.
Amire szükséged lehet
- Idő (kb. 1 óra)
- Vágódeszka
- Kés
- Lábas
- Hozzávalók:
• 1 evőkanál olaj/zsír
• 1 fej vöröshagyma
• 1 db paprika
• 1 db paradicsom
• 1 kg csirkecomb
• só ízlés szerint
• őrölt pirospaprika ízlés szerint
• őrölt feketebors ízlés szerint
• őrölt majoranna ízlés szerint
• víz
- Köretnek való
- Tejföl és/vagy csalamádé, stb.
Figyelmeztetések
- Figyelj az előkészületeknél, hogy ne vágd meg magad a késsel!
- Ha túlságosan felforr az olaj vagy zsír, vedd le a lángot és hagyd kicsit kihűlni, mielőtt hozzáadod a hagymát!
- Ne hagyd őrizetlenül a tűzhelyet, ha be van kapcsolva!
- Figyelj, hogy ne égjen meg a hagyma!
- A fűszereket ne a piruló hagymára szórd, mert megégnek és kesernyés ízük lesz!
- Légy türelemmel! Hagyd, hogy az ízek összeérjenek!
- Ne önts túl sok vizet a lábasba! Ha mégis így alakul, a tűzhelyet állítsd nagy lángra és főzd el!
- Ha túl gyorsan elfő a szaft, adj hozzá még vizet, de ilyenkor figyelj a fűszerezésre is!
- Inkább kevesebbet tegyél minden fűszerből, mert pótolni lehet, kivenni nem!
- A hozzávalók megégésének elkerülése érdekében kavargass!
- Ne cseréld fel a lépések sorrendjét, mert teljesen más eredményt fogsz kapni!