A főtt tojást megpucolni
A lap korábbi változatát látod, amilyen JViki (vitalap | szerkesztései) 2017. szeptember 29., 07:40-kor történt szerkesztése után volt. (→Lépések)
Hogyan kell a főtt tojást megpucolni?
Korábbi cikkünkben megírtuk, hogyan kell tökéletes tojást főzni. Amikor azonban a főtt tojás hámozására kerül a sor, sokan szembesülnek azzal, hogy nehezen jön le a tojáshéj, a fehérje is hozzátapad és nagy darabok vesznek kárba az ételből. Ezért mutatunk néhány apró trükköt, amelyek segítségével gyorsabb és egyszerűbb a főtt tojás pucolása.
Lépések
- Válassz nem teljesen friss tojást! A tapasztalatok szerint nehezebben lehet megpucolni azt a tojást, ami egészen friss. A tojás (hűtőben) akár több hétig tárolható, de frissen is több napig eláll. Mindenesetre a felhasználása előtt érdemes [letesztelni a tojás frissességét] vízteszt segítségével. Ha azt tapasztaljuk, hogy a tojás kezd elemelkedni az edény aljától, de azért még hozzáér egy kicsit, akkor épp ideális keménytojásnak. A héj alatt ugyanis már kialakult egy kis légbuborék, ami megkönnyíti majd a tojáshéj eltávolítását.
- Főzd gőzben! Egy amerikai teszt szerint a vízgőzben főzött, illetve forrásban lévő vízbe tett tojásokat lehet legkönnyebben megpucolni. Ennek az az oka, hogy a gőznek nagyobb az energiája, mint a forró víznek, a hirtelen nagy hő hatására pedig a tojásfehérje molekulái gyorsan egymáshoz tapadnak, nem ragad a szélső réteg a tojást körülvevő hártyához. Ezért ha könnyen pucolható főtt tojásra vágysz, az alábbiak szerint főzd a tojást:
- A lábosban először forrald fel a vizet – akár az is elég, ha csak 1,5-2 cm magasan áll a víz, hiszen a tojás a vízgőzben is megfő. Ha biztosra akarsz menni, akkor annyi vizet is forralhatsz, amennyi teljesen ellepi majd a tojásokat, de ügyelj arra, hogy tényleg lobogva forrjon a víz. Használj fedőt, ha szükséges!
- A tojásokat kanállal engedd bele a forró vízbe, majd fedd le, hogy minél gyorsabban, és minél hevesebben forró vízben főjenek.
- A tojás főzési idejét attól a pillanattól számold, amikor újra hevesen kezd lobogni a víz. Várj kb. 10 percet.
- Még a forró vízben törd meg a tojás héját! A főzési idő végén kocogtasd meg egy kicsit a tojások héját az előbb használt kanál végével, éppen csak annyira, hogy megrepedjen a héjuk. Hagyd így a lobogva forró vízben további fél-egy percig! Ettől még nem fog kialakulni a tojássárgáján a túlfőzésre utaló szürkészöld réteg (arra inkább akkor kell számítani, ha főzés után sokáig hagyjuk melegen a tojást). Viszont a megrepedt tojáshéjat így fellazítja a forrongó víz és a légbuborékok, így elválik a fehérjétől.
- Hűtsd le a tojást! Ezután vedd le a tűzről a lábost, öntsd ki belőle a forró vizet, és engedj a kész főtt tojásokra minél hidegebb, akár hűtött vagy jeges vizet. Így egyrészt nem fő túl a tojás, másrészt a hirtelen hőkülönbség tovább segít abban, hogy fellazuljon a tojáshéj. A hideg vizes öblítést akár kétszer is megismételheted.
- Pucold meg a tojást egy mozdulattal! Ha követted a fenti lépéseket, akkor valószínűleg könnyen meg tudod pucolni a tojást, bármilyen módszerrel is próbálkozol. Az alábbiakban azért ismertetünk több különböző technikát, érdemes kipróbálni, hogy nálad melyik válik be a legjobban:
- Tojás rázása vízben: A főtt tojást tedd egy nagyobb pohárba, engedj rá vizet úgy, hogy azért ne legyen teljesen tele a pohár, majd fedd le egy kistányérral (shakerrel vagy zárható, termosztátos pohárral is próbálkozhatsz, ha van). Rázd meg erősen a poharat. A lotyogó, rázkódó víz elválasztja a főtt tojást a héjától – ha esetleg nem is jön le teljesen, rázás után már nagyon könnyű eltávolítani. A főtt tojásfehérje viszont nem sérül meg a folyamat során.
- Tojás kikanalazása: A tojás végénél távolíts el egy darab héjat, majd egy kanál tompa végét lassan vezesd be a héj és a fehérje közé. Forgasd körbe a kanalat, így a héj egy mozdulattal leválasztható. Kis gyakorlás után a fehérje sérülése nélkül is meg lehet így hámozni a tojást.
- Tojás kifújása: A tojás alsó, tompább végén egy nagyobb, a csúcsán pedig egy kisebb darabot távolíts el a tojáshéjból. Ezután fogd körbe az ujjaiddal a tojást, mintha a héj egy darab cső lenne. A hegyes végénél fújj bele, így a levegő sérülésmentesen kilöki a tojást a héjból.
- Tojás hengergetése: Ha úgy látod, hogy a tojás héja a megfelelő főzési technika hatására eléggé fellazult, akkor további segédeszközök nélkül is eltávolíthatod: egyszerűen üsd a tojás két végét az asztalhoz, majd fektesd el, és egy határozott mozdulattal gördítsd végig a tojást az asztallapon úgy, hogy közben egy kicsit le is nyomod (de vigyázz, ne túl erősen, mert akkor a fehérje is megsérül). Ha sikerül úgy kivitelezni a mozdulatot, hogy csak a fellazult tojáshéj repedezett be, akkor pár apró mozdulattal meg tudod hámozni a főtt tojást.
Tippek
- Ha nem főztél túl sok tojást egyszerre, és egy kisebb edényt használtál, akkor a hűtési folyamat végén egyszerűen öntsd le a víz egy részét, majd fedd be az edényt, szorítsd rá a fedőt, és így egyszerre rázd össze a tojásokat. Az egymásnak ütődő tojások feltörik egymást, a víz pedig fellazítja a héjat, így már tényleg egyszerű meghámozni őket.
- Van, aki szerint segíti a tojáshéj leválását az is, ha különböző adalékanyagokat teszel a főzővízbe: a legtöbb helyen a só vagy az ecet mellett kardoskodnak, másnak viszont az olaj vált be. Ha sokszor főzöl tojást, érdemes ezeket is kipróbálni.
Amire szükséged lehet
- Tojás
- Főzőedény
- Kanál
- Víz
Figyelmeztetések
- Van, amikor egyszerűen nem lehet úgy megfőzni a tojást, hogy szépen pucolható legyen – sajnos éppen ilyen alkalom a húsvét is, amikor a festés miatt nem szabad megrepeszteni a tojást, vagy csak lassan gyöngyöző sonkalében akarjuk megfőzni. Ilyenkor érdemes külön elkészíteni azokat a tojásokat, amelyeket az ünnepi asztalra szánunk (és megfestünk), illetve azokat, amelyeket gyorsan szeretnénk meghámozni és megenni.