Elkészíteni az édesburgonyát
A lap korábbi változatát látod, amilyen JViki (vitalap | szerkesztései) 2017. május 18., 09:14-kor történt szerkesztése után volt. (→Hogyan kell elkészíteni az édesburgonyát?)
Hogyan kell elkészíteni az édesburgonyát?
Az édesburgonya csak a nevében és megjelenésében hasonlít a krumplihoz, de ugyanolyan sokoldalúan felhasználható. Két fő változata van: a lila héjú és világos a húsú fajta ízében a gesztenyére hasonlít, míg a narancsszínű húsú inkább a sütőtökre emlékeztet. Az édesburgonya vagy batáta gazdag antioxidánsokban, ásványi anyagokban, sőt, a többi zöldségféléhez képest viszonylag sok fehérjét tartalmaz – nem csoda, hogy Dél-Amerikában népélelmezési cikknek számít. Az édesburgonya elkészítésének csak a kreativitás szab határt, de az induláshoz adunk néhány alapreceptet.
Lépések
- Szerecsendiós édesburgonya-leves:
- 50 dkg édesburgonyát hámozz meg, vágd kockákra.
- Tedd edénybe, önts rá 1 evőkanál zsiradékot (vajat, olívaolajat, kókuszzsírt), pirítsd néhány percig, majd öntsd fel annyi vízzel vagy zöldség alaplével, amennyi ellepi.
- Egy picit sózd meg, majd főzd addig, amíg az édesburgonya megpuhul. Ekkor vedd le a tűzről, hagyd hűlni néhány percig.
- A megfőtt édesburgonyát botmixerrel pépesítsd.
- Ezután öntsd fel 1 dl tejszínnel, joghurttal, esetleg mandulatejjel, és alaposan keverd össze.
- Már csak a fűszerezés van hátra: szórhatsz bele őrölt szerecsendiót, vagy kipróbálhatod koriander és őrölt gyömbér kombinációjával is.
- Tepsiben sült édesburgonya
- Az édesburgonyát hámozd meg, és vágd gerezdekre vagy kockákra.
- Melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
- Bélelj ki egy nagy tepsit sütőpapírral, és öntsd bele az édesburgonyát úgy, hogy a darabok ne fedjék egymást.
- Csepegtess rá egy kevés olajat, majd forgasd át, hogy minden darabra jusson egy kevés.
- Told a forró sütőbe, és süsd kb. 20 percig. Akkor jó, amikor egy kicsit megpirul.
- Ha fel szeretnéd dobni a sült édesburgonyát, a sütés előtt szórd meg rozmaringgal, zúzott fokhagymával és parmezánnal. Egy másik lehetőség, hogy a natúr sült édesburgonyát fahéjba vagy mézeskalácsfűszerbe forgatod – így egészséges nassolnivalót készíthetsz.
- Édesburgonya-püré
- Hámozd meg az édesburgonyát, és vágd karikákra vagy kockákra (így rövidebb idő alatt megfő).
- Tedd egy lábosba, önts rá annyi vizet, amennyi ellepi, majd főzd addig, amíg megpuhul.
- Ekkor szűrd le, és még melegen törd át krumplinyomóval, aprítógéppel vagy ezek híján villával.
- Adj hozzá egy kevés vajat és zúzott fokhagymát, és alaposan dolgozd bele a masszába.
- Végül óvatosan adagolva adj hozzá tejet vagy tejszínt, amíg el nem éred a kívánt állagot.
- Töltött édesburgonya-hajó
- A sütőt melegítsd elő 200 fokra.
- 4 darab nagyobb édesburgonyát alaposan mosd meg, és hosszában vágj ketté.
- A félbevágott batátát vágott felükkel felfelé tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
- Nagyon vékonyan kend meg egy kis olívaolajjal, szórd meg pici sóval, majd told be a sütőbe.
- Amíg megpuhul, készítsd el a tölteléket. Egy serpenyőben párolj apróra vágott hagymát, fokhagymát, majd erre önts egy doboz babkonzervet Szórj rá egy kevés pirospaprikát, adj hozzá (sűrített) paradicsomot, esetleg kukoricát. Pár perc alatt főzd össze.
- Ha az édesburgonya megpuhult, kanalazd rá a babos keveréket, majd szórd meg reszelt sajttal, és a sütőbe visszatolva pirítsd meg egy kicsit a tetejét.
- Édesburgonyás rakott szelet: Ennek a finom receptnek az elkészítését korábbi cikkünkben találod.
- Diétás palacsinta édesburgonyából
- Süss meg vagy főzz puhára egy édesburgonyát (héj nélkül), majd egy villával vagy aprítógéppel pürésítsd. Ha korábbról marad natúr sült vagy főtt édesburgonyád, azt is felhasználhatod.
- Az édesburgonya-püréből kb. 1 bögrényit (2,5 dl, 20 dkg) dolgozz össze két egész tojással a robotgép vagy aprítógép segítségével, hogy teljesen krémes legyen.
- Egy serpenyőben hevíts fel egy kanál olivaolajat vagy kókuszzsírt, és önts bele egy kisebb adagot a masszából. Ha magasabbról vékony sugárban csorgatod, akkor szép formás, vastag kis palacsintákat kapsz.
- Pár perc után fordítsd meg a palacsintát, majd süsd meg a másik oldalát is. (Azért nem érdemes nagyobb palacsintákat sütni, mert fordításkor könnyen széteshet.)
- Az előző két lépést addig ismételd, amíg el nem fogy a massza.
- A kész palacsintákat fahéjjal megszórva tálalhatod – ha nem ragaszkodsz szigorúan a diétához, egy kis mézet is csorgathatsz rá, de az édesburgonyától enélkül is kellemes íze lesz.
Tippek
- Édesburgonyát általában nagyobb hipermarketekben lehet vásárolni tavasztól őszig. Ha lehet, inkább közepes darabokat válassz – a nagyok néha fásak lehetnek –, és ügyelj arra is, hogy a héja feszes, sima legyen. Az édesburgonyának viszonylag nagy a nedvességtartalma, ezért a hűtőszekrény helyett inkább száraz, hűvös helyen érdemes tárolni.
- Van lila húsú édesburgonya is, ebből különösen látványos ételeket készíthetsz.
- Az édesburgonyából Dél-Amerikában kenyeret sütnek, keményítőt készítenek és szeszt is főznek. Egyes receptekhez fiatal hajtásait vagy virágait is felhasználják. Az édesburgonya egyébként dísznövényként is találkozhatunk, erre a célra nemesített fajtáit gyakran „azték borostyán” néven forgalmazzák.
Amire szükséged lehet
- Édesburgonya, más néven batáta
- A fenti recepteknél felsorolt hozzávalók
- Egy kis kreativitás és kísérletező kedv
Figyelmeztetések
- Az édesburgonya kalória- és szénhidrát-tartalma a „hétköznapi” burgonyáéhoz hasonló, de az édesburgonya több természetes cukrot tartalmaz, így a vércukorszintet is jobban megemeli. Ez főleg akkor fontos, ha sósan, köretként fogyasztjuk! Édességek készítésénél viszont előnyt jelent természetesen édes íze, amellyel kiválthatjuk a porcukrot, kristálycukrot.