Nudlit készíteni
A lap korábbi változatát látod, amilyen JViki (vitalap | szerkesztései) 2017. április 21., 08:06-kor történt szerkesztése után volt. (→Hogyan kell nudlit készíteni?)
Hogyan kell nudlit készíteni?
A nudli ugyanabból a burgonyás alaptésztából készül, mint a Szilvás_gombócot_főzni szilvás gombóc és a derelye. Olcsó, laktató és sokféleképpen variálható ételről van szó, ehetjük édes vagy sós „feltétekkel” is. A tapasztalt háziasszonyok a maradék főtt krumpliból, érzésre készítették az otthon fellelhető alapanyagokból. Az alábbi két receptváltozatot követve azonban kezdők is bátran nekiállhatnak nudlit készíteni.
Lépések
- Főzz puhára 1 kg burgonyát sós vízben. A krumplit hagyhatod héjában is, vagy megpucolva és apró kockákra vágva is főzheted – az eredmény ugyanaz lesz, csak apróra vágva hamarabb megfő.
- A megfőtt krumpliról öntsd le a vizet. Ha korábban nem tetted, húzd le a héját. Hagyd kihűlni.
- A kihűlt burgonyát törd össze krumplinyomóval vagy villával – ügyelj arra, hogy ne maradjanak benne nagyobb darabok, egynemű masszát kapj.
- Ehhez a masszához kell hozzáadni a többi hozzávalót. Kétféle receptet is követhetsz:
- Kb. egynegyed-egyharmad mennyiségű (25-30 dkg) liszt, egy evőkanál zsír vagy vaj, 2 tojás, egy kevés só.
- Kb. fél-háromnegyed mennyiségű (40-60 dkg) liszt, egy tojás, só, esetleg egy kevés olaj.
- A legjobb, ha a lisztből egy keveset visszatartasz, és úgy kezded el összegyúrni a hozzávalókat. A massza először szinte biztosan ragadós lesz. Ha már teljesen egynemű, és még mindig ragad, akkor kis adagokban adagolj még hozzá lisztet. Túlzásba nem kell vinni, mert akkor kemény lesz a kifőtt nudli – akkor jó a tészta állaga, ha még puha, de jól formázható.
- Ekkor vegyél kisebb adagot a tésztából, és sodord kb. ujjnyi vastag csíkká.
- A csíkot vágd kisebb (1-2 cm-es) darabokra, majd minden darabot még egyesével hengergess át, hogy csinos kis nudlikat kapj. (Főzéskor a tészta még egy kicsit meg fog dagadni.)
- Ha kb. a tészta feléből nudlikat készítettél, tegyél fel forrni egy nagy fazékban sós vizet. (Használhatod a krumpli főzéséhez használt, kiöblített edényt.)
- Amíg a tészta forr, piríts zsemlemorzsát: tegyél egy serpenyőbe egy-két kanál olajat, önts rá kb. 10 dkg zsemlemorzsát, majd folyamatos kevergetés mellett pirítsd addig, amíg nem kezd barnulni. Ha kész, vedd le a tűzről.
- Ha a fazékban felfőtt a víz, dobd bele a megformázott nudlikat (a lábos méretétől függően akár több részletben). Pár percenként keverd meg egy fakanállal, hogy ne ragadjanak le.
- Ha a nudlik feljönnek a víz tetejére, hagyd még főni pár percig, majd egy szűrőlapáttal szedd át a morzsára. Hagyd ott pihenni pár percig, majd óvatosan keverd össze (így nem nyomódik szét). A kész nudlikat szedd át egy tálalóedénybe.
- Miközben egy adag nudli a lábosban fő, folytathatod a maradék tészta formázását.
- Ismételd a fenti lépéseket, amíg minden nudli kész nem lesz.
Tippek
- A nudli készítéséhez érdemes lisztesebb, kevésbé vizes burgonyát használni.
- Lisztből használhatsz réteslisztet, ez több nedvességet tud felvenni. Esetleg egy kevés búzadarát is tehetsz a tésztába, ez szintén javítja az állagát.
- Ha nincs krumplinyomód, a megfőtt és kihűlt egész burgonyát reszeld le.
- A nudlit tálalhatod porcukorral, lekvárral, dióval vagy mákkal meghintve, de aki nem annyira édesszájú, fokhagymával vagy fűszerekkel ízesített tejföllel is eheti.
Amire szükséged lehet
- 1 kg krumpli
- só
- 20-60 dkg liszt
- 1-2 tojás
- 1 evőkanál zsír vagy vaj
- 10 dkg zsemlemorzsa
- kevés olaj
- a nudli tálalásához porcukor, lekvár, stb.
Figyelmeztetések
- Ha túl sok lisztet adsz a krumplihoz, akkor előfordulhat, hogy kemény lesz a tészta, nehezebben fő meg. Ha túlfőzöd a tésztát, akkor viszont a kész nudli könnyen eltörik, szétnyomódik.