Házi granolát készíteni
A lap korábbi változatát látod, amilyen Gycsutk (vitalap | szerkesztései) 2016. december 28., 21:56-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell házi granolát készíteni? == right|250px A müzlit mindenki szereti. Viszont egészséges, hozzáadott cukrot nem tartalmazó…”)
Hogyan kell házi granolát készíteni?
A müzlit mindenki szereti. Viszont egészséges, hozzáadott cukrot nem tartalmazó és mégis finom müzlit alig lehet találni a boltok polcain. A jó hír, hogy mi magunk is könnyedén elkészíthetjük a saját ízlésünknek megfelelő szuper-reggelit. Ráadásként még tudjuk is, hogy miből készült.
Lépések
- A granola pirított gabonapehelyből készült finom, ropogós keverék. Gondosan összeválogatott hozzávalókból elkészítve olyan tápértékű reggelit, illetve nassolnivalót kapunk, melyet híven fogyasztanak az egészséges táplálkozást követők is. Rosttartalma miatt pedig telíti a gyomrot, ezért akár délig is kitart.
- Válogasd össze az alapanyagokat. Lehet teljesen egyszerű összetevőkből is. A lényeg, hogy a zabpehely mellé kerüljön minimális zsiradék (kókuszzsír vagy olívaolaj formájában) vagy édesítő (méz, agave/juhar szirup), amitől összetapadnak a szemek és szép pirosra, ropogósra sülnek meg. Emellett fűszerek, mazsola, aszalt gyümölcsök, gyümölcs chipsek, olajos magvak és egyéb egészséges ízfokozók, mint pl. minőségi étcsokoládé felhasználásával fejleszd ki a saját ízlésednek megfelelő mixet.
- Ha már kiválasztottad a hozzávalókat, keverd össze a szilárd halmazállapotú összetevőket.
- A következő lépések variálhatóak:
- Ha mézzel meg szeretnéd spékelni, akkor csorgass a keverékre egy keveset.
- Ha nem szeretnéd mézzel gazdagítani, akkor alternatíva a kókuszzsír is (főleg diétázóknak). Finom kókuszos ízt ad neki. Mikróban olvassz fel egy keveset és csorgasd rá a mixre.
- Rakhatsz rá mindkettőből is: 1 bögre zabpehelyhez együtt kb. 1-2 evőkanál kókuszzsírt/olivaolajat számolj és negyed bögre mézet/agave szirupot.
- tojásfehérje hozzáadásával még tapadósabbá és még pirultabbá teheted a granoládat. Kb. 2 bögre zabpehely vesz fel 1 tojásfehérjét.
- Miután a szilárdakhoz hozzáadtad a folyékony összetevőket, borítsd rá és oszlasd el a keveréket egy sütőpapírral kibélelt tepsiben.
- Tedd 150 fokra előmelegített sütőbe 30 percre. Sülés közben párszor forgasd át, hogy egyenletesen tudjon pirulni.
- Ha szépen megsült, várd meg amíg kihűl, majd tedd egy jól zárható üvegbe.
- A megadott mennyiségek és alapanyagok opcionálisak, kísérletezz bátran, hogy megtaláld a saját, tökéletes receptedet.
Tippek
- Gasztroajándékként tökéletes választás egy befőttes üvegbe beletöltve, masnival átkötve.
- Nem csak reggeliként fogyasztható, hanem egészséges nassolnivalóként. Gyerekeknek is kiváló.
- Tejjel vagy joghurttal keverve még laktatóbb, illetve nyáron friss gyümölccsel tálalva.
- Ha magadtól nehezen megy a hozzávalók eltalálása, akkor rengeteg receptet találsz interneten is.
Amire szükséged lehet
- zabpehely
- olajos magvak: dió, kesudió, mogyoró, mandula, tökmag, napraforgómag, lenmag, szezámmag stb.
- kókuszból készült termékek: extra szűz kókuszzsír, kókuszreszelék vagy kókuszforgács
- mazsola, narancs, narancshéj, citromhéj, puffasztott rizs
- gyümölcs chipsek, pl.: banánchips
- fűszerek: fahéj, vanília, szegfűszeg, szegfűbors, szerecsendió, kardamom
- olivaolaj, tojásfehérje
- aszalt gyümölcsök, pl.: vörös áfonya, sárgabarack, szilva
- egészséges édesítők, pl.: méz, xilit, sztívia, agave szirup, juharszirup
- jó minőségű étcsokoládé, cukrozatlan kakaópor
- tepsi, sütőpapír, jól zárható üveg
Figyelmeztetések
- Ha étcsokoládét is teszel bele, akkor azt a legvégén add hozzá, mikor már kikerült a sütőből és kihűlt a granola.
- A házi granola maximum egy-két hétig tárolható napfénytől védett helyen, légmentes edényben.
- Ha mézet teszel hozzá, az jócskán megnöveli a kalóriamennyiséget.
- Sütés közben ellenőrizd többször, mivel sütőfüggő is lehet az elkészülési ideje.