Házilag pillecukrot készíteni
A lap korábbi változatát látod, amilyen Gycsutk (vitalap | szerkesztései) 2016. augusztus 23., 15:45-kor történt szerkesztése után volt. (→Hogyan kell Házilag pillecukrot készíteni?)
Szerkesztés Hogyan kell Házilag pillecukrot készíteni?
A könnyű és puha pillecukor remek desszert lehet egy étkezés után, vagy éppen előtte. Nem kell azonban a boltba beszerezned, mert otthon is könnyedén elkészítheted, és így még azt is tudod ellenőrizni, milyen összetevő kerül bele.
Szerkesztés Lépések
- Készítsd elő a hozzávalókat, hogy ne közben kelljen minden összeszedegetned.
- Az összekevert masszát majd egy edénybe, vagy tálcába kell helyezned. Ezt is készítsd elő. Használhatsz mélyebb edény vagy tálcát is, a lényeg, hogy rakj bele sütőpapírt vagy folpackot és szórj rá keményítővel elkevert porcukrot.
- Tedd a zselatint egy tálba, és adj hozzá 3 evőkanál vizet.
- Egy másik tálba keverd össze a porcukrot, az 50 ml vizet és 1 evőkanál mézet. #Tedd fel főzni, és forrás után a legalacsonyabb fokozaton folyamatos kevergetés közben várd meg, míg a massza átlátszó, mézszerű szirup nem lesz.
- A zselatinos keverékhez adj egy kicsit a szirupból, és robotgéppel alaposan keverd el, hogy felolvadjon a zselatin. Majd folyamatos kavarás mellett a maradék szirupot is csorgasd bele a tálba. Így egyre fehérebb masszát kapsz, melyet kb. 6 perc után nagyobb fokozatra kapcsolva még pár percig verj fel. Az eredmény egy ragacsos massza, mely el kezd „felkúszni” a habverőre.
- A kész masszát
- Rákanalazhatod az előkészített edényre, vagy tálcára.
- Ha inkább csíkokban szeretnéd elkészíteni a pillecukrot, akkor töltsd bele a masszát egy habzsákba, vagy erősebb zacskóba, és húzz csíkokat vele a tálcára.
- Hagyd állni a masszát, amíg megkeményedik. Ez változó, hogy milyen hosszú idő, de legalább 90 percig hagyd állni.
- Ha már megfelelő az állaga a pillecukornak, akkor késsel vagy ollóval vágd fel, szórd be a keményítős porcukorral és tálald ízlésesen.
Szerkesztés Tippek
- A pillecukrot kedved szerint ízesítheted. Adhatsz a tésztához különböző extra hozzávalókat, amivel különlegesebbé teszed, ilyen például a kávé, cukorka, vanília aroma. Színeket pedig ételízesítővel varázsolhatsz. Merj kísérletezni, hogy megtaláld a saját ízedet.
- A kész pillecukrot megforgathatod különböző alapanyagokban például kókuszban, fahéjban.
- Tábortűznél akár egy kicsit megolvaszthatod a tűzön a pillecukrot, melyet keksz és csoki darab közé rakva kiváló csemege lehet mindenki számára.
Szerkesztés Amire szükséged lehet
- Pillecukorhoz:
- 8g zselatinpor
- 3 evőkanál víz
- 150 g porcukor
- 1 evőkanál méz
- 50 ml víz
- Beleforgatás:
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 1 evőkanál porcukor
Szerkesztés Figyelmeztetések
- A felforralt szirup forró, nagyon óvatosan bánj vele, amikor beletöltöd a zselatinos masszába.
- Ne spórold le az időt a massza felverésénél. Ha nem szánsz rá elég időt, az eredmény nem lesz olyan jó, ragacsos marad a massza. Inkább verd még egy kicsit tovább, ha bizonytalan vagy, hogy készen van e már.
Szerkesztés Kapcsolódó videók