Pászka vacsorát készíteni
A lap korábbi változatát látod, amilyen Gycsutk (vitalap | szerkesztései) 2016. március 26., 21:10-kor történt szerkesztése után volt. (→Hogyan kell Pászka vacsorát készíteni?)
Hogyan kell Pászka vacsorát készíteni?
A Pészah, magyarul pászka, a zsidó húsvét, mely során a zsidók Egyiptomból való szabadulásra emlékeznek az ünneplők. A pászka estéjén egy különleges rend szerint történik a vacsora, ezért hívják ezt az estét szédernek is, mely héber szó jelentése rend. A pászka ünnepét évente megtartják a zsidó közösségek. Sok keresztyén is, kicsit más formában tart pászka vacsorát, ezzel is készülve a húsvét ünnepére. Jézus tanítványaival az utolsó vacsorát egy ilyen estén fogyasztotta el a ma Nagycsütörtökként számon tartott napon.
Lépések
- Keress egy megfelelő helyet a vacsora elfogyasztására. Eredetileg a héberek félig ülő helyzetben étkeztek, de ma már általában asztalnál ülve fogyasztják a pászka vacsorát.
- Terítsd meg az asztalt, melyre ünnepi gyertyát tehetsz.
- Készítsd el a széder tálat, melyben minden ételnek meg van a szimbolikus jelentése:
- A bor az öröm és a vidámság jelképe. A vacsora alatt összesen négy pohár bort isznak meg a résztvevők. Ez a négy bor négy kifejezésre utal, amelyet a Tóra Izrael kiszabadítására használ: "...megszabadítalak benneteket (hocéti) az egyiptomi kényszermunkától...", "...megmentelek benneteket (hicálti) a szolgai munkától...", "...megváltalak beneteket (gáálti) kinyújtott karral és súlyos ítéletekkel..." és "Népemmé fogadlak titeket (lákáchti), és a ti Istenetek leszek..." (2Mózes 6:6-7.) Ezt nem rakják rá a tálra, csak mellette van.
- A keserű fű a rabszolgaságban tartott zsidó nép keserű sorsára utal.
- A chároszet, mely alma, körte, fahéj és egy kis bor keveréke, a habarcsot jelenti, amellyel az izraeliták az egyiptomi építkezéseken dolgoztak.
- A csontos hús és a tojás a Jeruzsálemi Templom lerombolására emlékeztet, a pászkaáldozatra és az ünnepi áldozatra a Templom működése idején. A húsdarab egyenes szokott lenni - lábszár vagy csirkenyak -, és azt jelképezi, hogy "kinyújtott karral" szabadította meg az Isten Izraelt. A tojás a gyász hagyományos jelképe.
- A tálat a képen látható módon állítsd össze.
- Az asztalra kerül még egy vagy több tálba sós víz. Ezek jelképezik a rabszolga sorban lévő nép könnyeit.
- Szerezz be pászkát. Eredetileg a széder estén három nagyobb pászkának kell lennie, melynek szintén szimbolikus jelentése van. Erről a vacsora menetének leírásában bővebben olvashatsz.
- A széder este menetét, történetét a Hágádá meséli el. Ebből sok változat van, érdemes nyomatott, vagy online verzióját megkeresned ).
- Miután az egyes szimbolikus ételeket megkóstoltátok, és megittátok a második pohár bort, kezdődhet a pászka vacsora második része, amikor a meleg ételt ehetitek meg. A vacsora tartalmát illetően már nincs ilyen szigorú szabály, de a zsidók ragaszkodnak a kóser ételekhez.
- A vacsora befejezése után áldással és énekkel kell folytatni az estét. Sokan a Bibliából olvassák fel az úgynevezett Hallel zsoltárokat (113-118. Zsoltár), melyeket dicsőítő zsoltároknak is neveznek.
- A vacsora lezárásaként elköszönnek egymástól a résztvevők: „Jövőre az újjáépült Jeruzsálemben”. Ezt a köszönést akár meg is tanulhatjátok elénekelni, hiszen egyszerű dallama könnyen megjegyezhető ahogy ezt itt hallhatod.
Tippek
- Ha először készülsz egy pászka vacsorán részt venni, talán az a legjobb, ha nem szervezőként teszed ezt. Így jobban át tudod élni az eseményeket, nem izgulsz minden részletért, és a következő alkalommal már te szervezheted a vacsorát.
- Ha nem vagy vallásos, a pászka vacsora akkor is különleges élményt nyújthat, barátokkal megosztva. Nem kell követned szigorú rendtartást, de talán ez a vacsora mégis segíthet közelebb hozni a Húsvétot, vagy akár jobban megérteni a zsidó kultúrát.
- Ha szeretnél egy kicsit különlegesebb hangulatot varázsolni, nyugodtan készítsd el a vacsorát úgy, hogy a földön terítesz meg. Egy lepedő, pléd tökéletesen megfelel arra, hogy az ételeket rárakjátok, és köré ülhettek párnákra.
- A pászkát otthon is egyszerűen elkészítheted csak kövesd az itt leírt receptet.
Amire szükséged lehet
- pászka
- bor
- saláta
- torma
- krumpli
- tojás
- csontos hús
- tál sós víz
- terem, asztal
- barátok, család, akikkel megoszthatod a vacsorát
- Hágádá (a pászka vacsora rendjének leírása)
Figyelmeztetések
- Ha otthon készíted a pászkát ügyelj rá, hogy könnyen odaéghet.
- Amennyiben követed a széder este leírását, számíts rá, hogy akár több órát is igénybe vehet ez a szertartásos vacsora. Bár az élmény megéri a rászánt időt, de előtt minden résztvevőt tájékoztass a befejezés várható időpontjáról, hogy elkerüld az esetleges kellemetlenségeket.