A quinoát felhasználni
A lap korábbi változatát látod, amilyen SzNiki (vitalap | szerkesztései) 2015. június 26., 14:27-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell a quinoát felhasználni? == right|300pxEz a dél-amerikai gabona magas ásványi anyag tartama és lúgosító hatása lévé…”)
Szerkesztés Hogyan kell a quinoát felhasználni?
Ez a dél-amerikai gabona magas ásványi anyag tartama és lúgosító hatása lévén megfelelő alternatívája a búzának. Ezerarcú gabonaféle, amit számtalan étel alapanyagaként felhasználhatunk.
Szerkesztés Lépések
- Készíts belőle levest! Szinte bármilyen tésztát tartalmazó leves tésztaadagja helyettesíthető quinoával. Főzési módja hasonló, viszont előző nap érdemes beáztatni a quinoát, majd a leszűrés után hozzáadni a leves alapanyagaihoz.
- Fogyaszd köretként! A tészta, a krumpli vagy akár a rizs mellett vagy helyett is megállja a helyét. Fogyaszd húsok mellé. Főzése megegyezik a tésztáéval, körülbelül 15-20 perc alatt készül el.
- Keverd a salátához. A megfőtt quinoa táplálóbbá teszi a salátát, így nem leszel hamar éhes, ha a saláta mellett döntöttél. Hagymához, paradicsomhoz, olívabogyóhoz éscukkinihez kifejezetten jó társítás.
- Zabpehely helyett. A reggeli zabpelyhedet nyugodtan helyettesítsd quinoával. Miután megfőzted és hagytad kihűlni, keverd össze akár friss, akár szárított gyümölcsökkel, magvakkal és mézzel.
- Rakd süteménybe. Tökéletesen helyettesíthető vele a liszt, mint sütemény-alapanyag. A felvert tojásokhoz, tejhez, vaníliához és fahéjhoz kevert főtt quinoa előmelegített sütőben, 190 fokon körülbelül 25 perc alatt, ínycsiklandozó fahéjas-quinoasüteménnyé változik.
- Pirítsd meg! Főzés előtt pirítsd meg, ezzel előcsalogatod a mogyorós ízvilágát.
Szerkesztés Tippek
- Ha a felhasználás előtt 20-30 perccel beáztatod, akkor könnyebben megfő.
- Diétázóknak és fogyókúrázóknak is ajánlatos, ugyanis könnyen emészthető és magas fehérjetartalmú.
- Gluténmentes, így gluténérzékenyek is bátran ehetik.
- Mind a 9 esszenciális aminosavat is tartalmazza ez az aprócska gabona, így rendkívül egészséges.
- Fehér, piros és fekete színben egyaránt terem. Ha lágyabb ízű quinoára vágysz, akkor érdemes a fehéret, míg az aromásabb ízű és ropogósabbak kedvelői a pirosat vagy feketét válasszák.
Szerkesztés Amire szükséged lehet
- quinoa
- víz
Szerkesztés Figyelmeztetések
- Ha nem főzöd elég ideig, akkor nem válik szét a mag a külső résztől, és nem puhul meg megfelelően a quiona.
- Kálium, kálcium, magnézium, vas és réz tartalma nagyon magas, ezért mindennapi fogyasztásra nem feltétlenül ajánlott.
- A quinoa szemek külseje szaponint tartalmaz, mely kesernyés ízt eredményez, emiatt alaposan érdemes átmosni a felhasználás előtt.