Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Sárga túrót készíteni

A lap korábbi változatát látod, amilyen Gycsutk (vitalap | szerkesztései) 2015. április 3., 08:06-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell sárga túrót készíteni? == right|200px A sárga túró főként a Hajdúságban és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, valamint…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Hogyan kell sárga túrót készíteni?

Sargaturo.jpg

A sárga túró főként a Hajdúságban és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, valamint Erdélyben elterjedt hagyományos húsvéti étel. Ezekben a térségekben éppúgy hozzátartozik az ünnepi menühöz, mint a kalács vagy a sonka. Édes ízvilága miatt kellemesen harmonizál a húsvéti asztal megszokott ízeivel.


Lépések

  1. Tedd fel a tejet forrni egy csipetnyi sóval.
  2. Üsd fel a tojásokat és jól keverd el őket a cukorral.
  3. Ha a tej felforrt, akkor kis lángon, folytonos keverés mellett óvatosan öntsd bele a tojásos-cukros masszát. A tojást addig főzd, míg az egész be nem sűrűsödik. Ha már úgy látod, hogy nem sűrűsödik tovább, jöhet a formázás.
  4. Egy nagyobb szűrőtálba tegyél vászonkendőt, majd öntsd bele az édességet. A kendőt összeszorítva csavard ki belőle a nedvességet amennyire csak tudod. A főtt tojásból így gömböt tudsz formálni, amit később könnyebb lesz szeletelni és az asztalon is jobban mutat.
  5. A kendőt a négy sarkánál fogva szorosan kötözd össze és lógasd fel, míg ki nem csöpög belőle a tejsavó.
  6. Ha ez megtörtént, tedd be kicsit a hűtőbe, majd ujjnyi szeletekre vágva tálald a sonka mellé.


Tippek

  • Ha különleges sárga túróra vágysz, akkor szórhatsz bele mazsolát is. Ezt akkor add hozzá a felforrt tejhez, amikor a tojásos-cukros masszát is.
  • Minél erősebben csavarod ki és szorítod össze, annál jobb állagú sárga túrót kapsz a végén.
  • A vászonkendőt egyszerűen egy fakanálra kötözve, lábosba is lógathatod.
  • Hogy biztos legyél a dolgodban, akár egész éjszakán át is hagyhatod csöpögni hűvös helyen.


Amire szükséged lehet

  • 1 l tej (ha lehet, házi tej)
  • 10 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • Csipetnyi só
  • Mazsola
  • Vászonkendő


Figyelmeztetések

  • A tojásokat egyenként üsd fel először külön egy tálba, ugyanis akadhat köztük záptojás is, ami ha érintkezik a többi tojással, már ki is lehet dobni az egészet.
  • Ha nagy a család, akkor több tojásból is elkészítheted a sárga túrót, de ennek megfelelően a többi hozzávaló arányát is növeld. Valahol 30-40 tojásból készül a finomság.


Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Gycsutk