Egészséges bélflórát kialakítani
A lap korábbi változatát látod, amilyen Gycsutk (vitalap | szerkesztései) 2015. január 30., 21:13-kor történt szerkesztése után volt. (→Hogyan kell egészséges bélflórát kialakítani?)
Hogyan kell egészséges bélflórát kialakítani?
Sokszor megsínyli a gyomrunk, ha antibiotikumos kezelést kapunk, de a bélflóránkat nem csak egy ilyen kezelés után kell regenerálni, hanem annak egészséges állapotát fent is kell tartani. A bélflóra összetétele függ a bevitt ételek minőségétől, ezért nagyon fontos, hogy figyeljünk erre. A bélflóra segít az emésztésben, a tápanyagok felszívódásában és az immunrendszerünk védelmi feladatának teljesítésében. Ha nincs meg az egészséges egyensúlyi állapot, akkor annak súlyos tünetei és következményei lehetnek. Bélflóránk védelme érdekében figyeljünk oda ételeink összetételére, a testmozgásra, ugyanis ha tudatosan bánunk ezekkel a faktorokkal, akkor erős, egészséges szervezetet tudhatunk majd magunkénak.
Lépések
- Figyelj a táplálkozásodra. Rostban gazdag, kalóriában szegény táplálkozás az ideális szervezetünk számára. Ezért napi étkezésed az ún. ételpiramis alapján próbáld összeállítani:
- 40 %-a lehet a napi étkezésnek: kenyér és gabonafélék, rizs (magvak, cukrozatlan müzlik/pelyhek, teljes kiőrlésű kenyér, durum tészta)
- 35 %-át a gyümölcsök, zöldségek tegyék ki (tízórait, uzsonnát is készíthetsz belőlük, turmixot)
- 20%-ot tegyenek ki a különböző tejtermékek, húsételek és a tojás. Különösen hasznosak a bélflóra szempontjából az erjesztett élelmiszerek, melyek szintén tartalmaznak probiotikus baktériumokat, ilyen például a túró, joghurt, kefír, sajt.
- legfeljebb 5%-ot tegyenek ki a zsírok, édességek. Pár kocka étcsoki vagy jó minőségű, nem instant kakaó rendszeres fogyasztása kifejezetten jót tesz az egészségednek. Édesítőszerként pedig a mézet is beiktathatod.
- az étrended összeállításánál vedd figyelembe az egyéni szükségleteidet, céljaidat is (pl.: tejérzékenység, allergia, fogyókúra, hízókúra, ülőmunka, sok energiát igénylő munka, stb.)
- étkezz rendszeresen. Ismert a mondás: „Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár, és vacsorázz úgy, mint egy koldus!“ Tízóraira és uzsonnára pedig valamilyen egyszerűbb ételt fogyassz, pl. gyümölcsöt, joghurtot.
- Mozogj rendszeresen. Minimum heti másfél óra, de ha ülőmunkát végzel, akkor minden nap mozogj valamennyit.
- Igyál sok vizet. Különösen figyelj erre, ha kávét iszol, mivel erős vízhajtó hatása van.
- Salátákba cseréld le a napraforgóolajat extra szűz olívaolajra. Kifejezetten egészségmegőrző jellege van.
- Fűszerek, gyógyteák gyakori használata is lehet egészségmegőrző hatású (pl.: zöldfűszerek, curry, fahéj, chili, kamillatea, citromfű, menta). Persze használat előtt érdemes utánaolvasnod, milyen hatásúak az egyes növények.
Tippek
- Olyan kefíreket, joghurtokat vegyél, aminek a dobozán fel van tüntetve az élőflórás vagy probiotikus kifejezés. Ezek ugyanis többnyire megfelelő mennyiségű mikróbát tartalmaznak ahhoz, hogy átvészeljék a gyomor savas közegét és a bélbe eljutva kifejtsék jótékony hatásukat. Ezekből napi 1-2 pohárral is elfogyaszthatsz. Probiotikumokról itt olvashatsz bővebben
- Cukros, gyümölcsös joghurtok helyett pedig otthon te is beízesítheted a natúr joghurtot friss illetve aszalt gyümölcsökkel, magvakkal, mézzel, gabonapelyhekkel vagy lekvárral.
Amire szükséged lehet
- Probiotikus, élőflórás joghurtok, kefírek, pl.: Activia, Actimel, Bakony Joghurt Plusz, kaukázusi kefír
- Erjesztett, probiotikus élelmiszerek, pl.: savanyú káposzta, kovászos uborka, túró, sajt
- Magvak
- Gyümölcs, zöldség és egyéb rostban gazdag élelmiszerek, pl.: lencse, gabonafélék
- Étcsoki
- Gyakori testmozgás
- Rendszeres étkezés
- Odafigyelés
Figyelmeztetések
- A rostokban gazdag élelmiszerek fogyasztásának mértékét nem szabad hirtelen megnövelni, mivel az puffadáshoz, hasfájáshoz, bélgörcshöz vezethet. A megoldás, hogy többször, és kevesebbet egyél ezekből az élelmiszerekből. Például a lencse erre kiválóan alkalmas.