Pálcikával enni
A lap korábbi változatát látod, amilyen TimiO (vitalap | szerkesztései) 2014. december 18., 12:49-kor történt szerkesztése után volt. (→Tippek)
Hogyan kell pálcikával enni?
Többnyire a szokásos kanál, kés, villa hármas használata elegendő az ebéd elfogyasztásához, de egy igazi kínai vagy japán vacsoránál, amennyiben autentikusak akarunk maradni, könnyen kibabrálhat velünk az evőpálcika. A megfelelő technika ismerete nélkül nem fogunk jóllakni a jól bevált evőeszközeink híján. Ezen viszont most segítünk.
Lépések
- Vegyük kézbe a pálcikákat. Az evőpálcák vastagabbik felét fogjuk meg, a hegyesebb végét használjuk majd az étel felcsípésére. A jobb kezesek a jobb, a balkezesek a bal kezüket használják.
- Helyezzük el a pálcákat.
- Az első pálcát, amit stabilabban kell fogni, fektessük a hüvelykujj tövéhez, és szorítsuk a gyűrűsujjhoz.
- A másik pálcát az első fölé helyezzük úgy, hogy a középső ujj, valamint a mutató- és a hüvelykujj végével érintkezzen. Ezekkel fogjuk a pálcikát kezelni.
- Tanuljuk meg mozgatni őket. A középső ujjal nyitjuk, a mutató ujjal csukjuk össze a pálcikákat. Ne adjuk fel, ha elsőre nem sikerül, ebbe is könnyen bele lehet jönni idővel és egy kis gyakorlással.
- Kezdődhet a lakoma. Jó étvágyat!
Tippek
- A két pálca végei egy vonalban legyenek étkezés közben, csak így tudjuk összecsípni a falatot. A legegyszerűbb trükk, ha a pálcikák végét néha odakocogtatjuk a tányérhoz, így eligazodnak a kezünkben anélkül, hogy elengednénk őket.
- Gyakoroljunk, ha azt szeretnénk, hogy ne az étteremben ülve kelljen az első lépéseket megtenni. Egy tálba tegyünk sok apró tárgyat, amiket pálcikával először kiszemezgetünk, majd vissza is rakunk apránként.
Amire szükséged lehet
- 2 darab evőpálcikára
- gyakorlásra
Figyelmeztetések
- A pálcikák tisztaságára ügyeljünk.
- Hadonászni ezekkel sem illik, ahogyan a mi hagyományos evőeszközeinkkel sem.
Kapcsolódó videók