Kókuszgolyót készíteni
A lap korábbi változatát látod, amilyen Noatah (vitalap | szerkesztései) 2014. december 8., 08:34-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell kókuszgolyót készíteni? == right|250pxSütés nélküli desszertek egyik nagykövete és a kezdő háziasszonyok önbizalomn…”)
Hogyan kell kókuszgolyót készíteni?
Sütés nélküli desszertek egyik nagykövete és a kezdő háziasszonyok önbizalomnövelő édessége a klasszikus kókuszgolyó. Egyszerű és gyorsan elkészíthető, ráadásul számtalan módon variálható. A hagyományos csokis kekszgolyón kívül létezik töltelékes verzió, fehércsokis verzió és különböző reszelékbe mártott verzió is. Bátran lehet kísérletezni vele, hiszen komoly erőfeszítés kell az elrontásához.
Lépések
- Tedd a vajat egy kis tálkába, majd mikrohullámú sütőben olvaszd fel!
- Borítsd össze egy nagyobb tálba a darált kekszet, a cukrot, a rumot, a kakaóport, az olvasztott vajat, a tejet és a lekvárt!
- Alaposan gyúrd össze az őket!
- Kóstold meg a masszát, és ízesítsd még cukorral, kakaóval vagy rummal, ha szükségesnek ítéled!
- Tedd a hűtőbe 1-2 órára a masszát tartalmazó tálat, hogy megdermedjen!
- Ezután mindig nedves kézzel formázz a masszából golyókat!
- Önts ki kókuszreszeléket egy tányérra!
- Forgasd meg a reszelékben a golyókat!
- Tárold és tálald hidegen az elkészült kókuszgolyókat!
Tippek
- A cukor helyettesíthető mézzel is. Ez a fajtája némileg egészségesebb, viszont sokkal édesebb is lehet, úgy hogy csak óvatosan az adagokkal!
- A lekvár elhagyható belőle, belekeverve a masszába azonban pikánsabb íze lesz a kakaós keksznek.
- Különleges golyókat is készíthetsz. Például meggyel vagy cseresznyével a közepén, vagy a tej helyett meggybefőtt levét is használhatod.
- Ha imádod a kókuszt, akkor a reszeléket nemcsak bevonatként használhatod, hanem tehetsz a masszába is.
Amire szükséged lehet
Hozzávalók kb. 35-40 kisebb méretű golyóhoz:
- 50 dkg darált háztartási keksz
- 10-20 dkg porcukor
- 1-2 kávéskanálnyi rumaroma vagy rum
- 2-3 púpos evőkanál kakaópor (nem cukrozott)
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 2-3 dl tej
- 2 evőkanál lekvár (eper, sárgabarack vagy meggy)
- 1 csomag kókuszreszelék
- meggybefőtt
Figyelmeztetések
- Előfordulhat, hogy valaki allergiás a kókuszra. Mielőtt felszolgálnád barátaidnak, vendégeidnek, mindig kérdezz rá, nincs-e kókuszra érzékeny a társaságban! A kókuszallergiával küzdők sokszor az illatuktól is rosszul lesznek, köhögési vagy fulladási rohamokat okozva.